Sanatçılarla Söyleşiler: Nuria Garcia Masip

Yazıcı-dostu sürüm

 

Londra Yunus Emre Enstitüsü ve Leighton House Müzesi’nin organize ettiği, Türkiye'nin geleneksel sanatlarının önemli çağdaş sanatçılar tarafından anlatılacağı “Sanatçılarla Söyleşiler” programları başladı. Sanatçıların, kendi deneyimleri ve düşüncelerinden yola çıkarak geleneksel sanatlarımızın bilinmeyen yönlerini ve ritüellerini anlattığı söyleşilerin ilkine Hattat Nuria Garcia Masip konuk oldu. 16 Haziran 2020 tarihinde Enstitünün sosyal medya hesaplarından yayınlanan ve Charlotte Villiers’ın moderatörlüğünde yürütülen söyleşide, Masip hat sanatı yolunda yaptığı yolculuğu dinleyicilerle paylaştı.

Fas’ta sanat eğitimine başlayan Nuria Garcia Masip, Muhammed Zakariya’dan rik’a, sülüs ve nesih; İstanbul’da ise Hattat Hasan Çelebi ve Davut Bektaş’tan nesih ve sülüs yazı stillerinde eğitim aldı.

Nuria Garcia Masip üniversite eğitiminden sonra İslam sanatlarına olan ilgisi üzerine 1999 yılında Fas’ta başlayan sanat yolculuğunun Washington’da Hattat Hasan Çelebi’den icazetini alan Hattat Muhammed Zakariya’dan rik’a, sülüs ve nesih yazı stillerinde aldığı derslerle devam ettiğini dile getirdi. Masip icazet almasının ardından hat sanatının üstatlarından ders almak ve yerinde öğrenmek için arkadaşının da önerisiyle İstanbul’a gidip Hattat Hasan Çelebi ve Davut Bektaş’tan nesih ve sülüs yazı stillerinde eğitim aldığını söyledi. Bu süreçte öğrendiği geleneksel hat sanatında hoca-talebe ilişkisini, eğitim usullerini ve takip edilen müfredatı dinleyicilerle paylaştı. 

EN ÖNEMLİSİ SABIR VE SEBAT

“Bu sanatta yetenekten ziyade sabır ve sebat daha önemli.”

Masip, bu sanatta yetenekten ziyade en önemli unsurun sabır ve sebat göstermek olduğunu hocalarından öğrendiğini söyledi. Sanatçı bu süreçte pratik yapılarak yazma becerisinin geliştirildiği Meşki Ameli, bakma ve görme becerisinin öğrenildiği Meşki Nazari ve eserin tahayyülü ile planlama evresi olan Meşki Hayali aşamalarından geçildiğini ifade etti. 

2007 yılında üç eğitmenin imzasıyla sülüs ve nesih türlerinde yazmak ve öğretmek için icazetini aldığını belirten Masip ancak bu sanatta öğrenmenin sonu olmadığını vurgulayarak Hocaları ile düzenli aralıklarla çalıştığını dile getirdi.

Etkinlikte ayrıca, Nuria Garcia Masip’in nesih ve sülüs türlerinde yazdığı ayetler ve sureler,  Hadis-i Şerifler ve Hilye-i Şerif’ten örneklerin yer aldığı eserler içerikleriyle birlikte anlatıldı. 

Her iki kurumun sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan söyleşi soru cevap bölümü ile sona erdi. 

Etkinlik videosunu izlemek için: 

https://www.youtube.com/watch?v=fhOsK2Fah44

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü, küresel düzeyde Türk kültürünü, sanatını ve dilini tanıtmak ve bu alanlardaki uluslararası...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde Senegal'de iftar programı düzenledi....

Türk kültürünün önemli ve renkli bayramlarından biri olan Nevruz, bu yıl da dünyanın dört bir coğrafyasında olduğu gibi...