Saraybosna'da "Türk Kültüründe Lokum ve Kolonya" Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 3 Ekim 2022 tarihinde "Türk kültüründe lokum ve kolonya" konulu konferans düzenlendi.

Yunus Emre Enstitüsünce (YEE) düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Eğitim Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, yaptığı açıklamada, kolonyanın alıntı bir kelime olduğunu ifade ederek, "15'inci yüzyıldan itibaren dünyada parfüm ve etil alkolün icat edilmesiyle kolonya 1709'dan itibaren çok önem kazandı." dedi.

"TÜRKLER 300 YILDIR BU KOLONYAYI ÜRETMEKTEDİR"

Türklerin kolonyadan önce gül suyu kullandıklarını söyleyen Kartallıoğlu, "Gül suyunu üretmek ve uzun süre muhafaza etmek çok kolay değildir. Bir süre sonra gül suyunun yerini kolonya almıştır. Maliyeti de daha düşüktü. Türkler yaklaşık 300 yıldır bu kolonyayı üretmektedir." diye konuştu.

Kartallıoğlu, lokumun Osmanlı'da "rahat lokum" olarak kullanıldığını belirterek, "Lokum önceleri un, pekmez ve balla yapılırdı. 19'uncu yüzyılda rafine şeker ve nişastanın icadıyla lokum tam bir Türk tatlısı haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Ahmet Naim Çiçekler ve Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Müdürü Mehmet Akif Yaman'ın katıldığı konferans yoğun ilgi görürken katılımcılara 16 çeşit lokum ve 10 farklı kolonya tanıtıldı.

Diğer Etkinlikler

Londra Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde, ünlü Türk mutfak uzmanı Özlem Warren'in yeni yemek kitabı "SEBZE: Türk...

Fas'taki Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Sale kentinde özel ihtiyaç sahipleri için iftar programı...

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsünde 7 Mart 2024 tarihinde Sabina Daciç'in kaleme aldığı ve geleneksel ev yemekleri ve...

Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan'da bulunan büyükelçi eşlerine Türk...