Slovakya’dan Macaristan’a Ulaşan Türkçe Öğrenme Sevdası

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, dünya çapında bulunan 80’den fazla yurt dışı temsilciliğinde Türk kültürü ve Türkçeyle yolu kesişenleri ağırlamaya ve hikâyelerine ortak olmaya devam ediyor.

Slovakya’da yaşayan Velda Öztaş, Türkçe öğrenebilmek için haftada iki gün ülke değiştirip Slovakya’dan Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye giderek Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe kurslarına katılıyor.

“TÜRKÇE İLE KİMLİĞİMİ BULDUM”

Türkçe öğrendikten sonra akrabalarıyla Türkçe iletişim kurabilen Öztaş, “Türkçe ile kimliğimi buldum.” dedi.

1976 yılında İstanbul’da doğan Velda Öztaş, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği Türkçe kurslarının yanı sıra kültürel aktivitelerine de katılarak Türk kültürüyle olan bağını güçlendirmeyi sürdürüyor.

TÜRKİYE’DEN SLOVAKYA’YA UZANAN BİR HİKÂYE

Velda Öztaş, Türkiye’den Slovakya’ya uzanan hikâyesini şu sözlerle anlattı:

“1976 yılında İstanbul’da doğdum. Annem İstanbul’dan Slovakya’ya dönünce babam, dedem ve kız kardeşim ile İstanbul’da kaldım. İki yıl sonra biz de Slovakya’ya döndük. Annem bizi bir Slovak olarak yetiştirdi. 1994 yılında ise babamın vefatının ardından biz Türkçeyi unuttuk. Bir gün iş dolayısıyla Budapeşte’ye gittiğimde Türk arkadaşımla buluştum. Arkadaşım bana Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe kurslarının verildiğini söyledi. Bu durumu öğrenir öğrenmez Enstitünün düzenlediği kurslara katılarak Türkçe öğrenmeye başladım. Dil kimliktir ve ben Türkçe ile kimliğimi buldum.”

“TÜRKÇE BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ ÇÜNKÜ BEN TÜRK’ÜM”

Öztaş, Türkiye ve Türkçe sevgisine ilişkin “Haftada iki defa Slovakya’dan Budapeşte’ye bir buçuk saat yol gidip geliyorum. Türkçe benim için çok önemli çünkü ben Türk’üm. Artık arkadaşlarımla Türkçe sohbet ediyorum ve sık sık İstanbul’a gidiyorum. Türkiye’de birçok şehri gezmek ve görmek istiyorum.” ifadesini kullandı.

Diğer Etkinlikler

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...

Afganistan’da, Yunus Emre Enstitüsünün Osmanlı Türkçesi, sülüs hattı ve tezhip kurslarını başarıyla...