Somalili Doktorlar Türkçe Öğrendi

Yazıcı-dostu sürüm

Somali’de tıpta uzmanlık eğitimi alacak doktorlara yönelik olarak Mogadişu Yunus Emre Enstitüsünün Mogadişu Somali-Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi iş birliğinde başlattığı hızlandırılmış yüz yüze Türkçe kurslarında başarılı olan kursiyerler için Sertifika Takdim Töreni düzenlendi.

T.C. Mogadişu Büyükelçiliğinde 10 Mart 2022 günü düzenlenen töreninde B1 seviyesinde sertifika almaya hak kazanan 44 uzman doktor adayının sertifikaları T.C. Büyükelçisi Sayın Mehmet Yılmaz, Somali Federal Cumhuriyeti (SFC) Eğitim Bakanı Sayın Abdullahi Abukar Haji, SFC Savunma Bakanı Sayın Abdulkadir Mohamed Nur ve SFC Kadın ve İnsan Hakları Bakanı Sayın Hanifa Mohamed Ibrahim ve Mogadişu’da faaliyet gösteren Türk kurumlarının temsilcileri tarafından takdim edildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ZİYARETİ İŞ BİRLİĞİNE ZEMİN HAZIRLADI

T.C. Mogadişu Büyükelçisi Sayın Mehmet Yılmaz, davetlilere hitaplarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında Somali’deki kuraklık felaketi sırasında gerçekleştirdikleri tarihi ziyaret ile Türkiye-Somali ilişkilerinin kazandığı ivmeden bahsetti. Bu ziyaret ile birlikte insani yardım faaliyetleriyle başlayan ilişkilerin aradan geçen yaklaşık 11 yılda iki ülke arasında karşılıklı olarak yatırım ve ticaretten sağlığa, tecrübe paylaşımından eğitim ve kültüre pek çok alanda iş birliği imkânı ortaya çıkardığını belirten Büyükelçi Yılmaz, bunun ülkelerimize karşılıklı fayda sağladığını ifade ederek bu alanlarda faaliyet gösteren Türk ve Somalili kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

“EĞİTİM VE DİL ÖĞRENİMİ KARŞILIKLI ANLAYIŞI GELİŞTİRİYOR”

Büyükelçi, özellikle eğitim ve dil öğreniminin ülkeler ve kültürler arasında karşılıklı anlayışı geliştirdiğini; Yunus Emre Enstitüsü, Mogadişu Somali-Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Somali-Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan Sağlık Bilimleri Fakültesi, Türkiye Maarif Vakfı, Türkiye Diyanet Vakfı gibi Türk kurumlarının Somalililere yerinde eğitim-öğrenim imkânları sunduğunu kaydetti. Türkiye’de şu anda hem Türkiye Bursları programıyla hem de şahsi imkânlarıyla eğitim almakta olan çok sayıda Somalili öğrenci olduğunu ifade eden Büyükelçi Yılmaz, bu bağlamda ülkelerimiz ve halklarımız arasında karşılıklı anlayış, iş birliği ve ilişkilerin artarak devam etmesi temennisinde bulundu. Yılmaz, sözlerini uzman doktor adaylarına yönelik Türkçe kurslarını düzenleyen Yunus Emre Enstitüsü ile Mogadişu Somali-Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesine teşekkür ve Türkçe öğrenen doktorları tebrik ederek tamamladı.

SFC Eğitim Bakanı Sayın Abdullahi Abukar Haji, Büyükelçi Yılmaz’ın ülkeler arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğinin artırılmasında eğitim ve kültürün önem arz ettiğine dair sözlerine katıldıklarını ve bu eğitimin ülkelerin karşılıklı ihtiyaçlarına binaen planlanması gerektiğine dikkat çekti. Bakan Haji, bu bağlamda sağlık gibi Somali için son derece önemli bir alandaki eğitimin Somali’de veriliyor olmasının takdire şayan olduğunu ifade etti. Tıpta uzmanlık eğitiminin kalitesinin artırılması için uzman doktorların Türkçeyi iyi seviyede bilmelerinin önemini vurgulayan Sayın Bakan, bu bağlamda Türkçe Öğretim Programı düzenleyen Yunus Emre Enstitüsü ve Mogadişu Somali-Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesine gerçekleştirdikleri bu ortak projeden dolayı teşekkür etti. Sayın Bakan sözlerini uzman doktor adaylarına elde ettikleri eğitim fırsatını ciddiye almalarını, kendilerini mesleki alanda iyi yetiştirmelerini, zira Somali halkının kendilerine ihtiyacı olduğunu ve kendilerinden hizmet beklediğini ifade ederek tamamladılar.

“BİZ SADECE TÜRKÇE ÖĞRENMEDİK YENİ BİR HALK, ÜLKE VE KÜLTÜRLE TANIŞTIK”

Uzman doktor adaylarını temsilen söz alan Dr. Yahye Abshir Nur, Türkçe öğrenmenin kazanımlarını şöyle ifade etti:

“Biz sadece Türkçe öğrenmedik. Türkçenin yanında yeni bir halk, yeni bir ülke ve yeni bir kültürle tanıştık. Türkçe sayesinde doktorluk mesleğimizi en iyi şekilde icra etmek ve halkımıza yararlı olmak için büyük bir imkân yakaladık. Bu imkânlar için müteşekkiriz.”

Dr. Abdirisak Abdikarin Ahmed ise “Beş ay gibi kısa bir zamanda bir yabancı dil öğrenmek kolay değildir. Fakat Türkçeyi bize bu kadar kısa sürede ve iyi öğreten öğretmenlerimize, bize bu imkânı sağlayan Yunus Emre Enstitüsü ve Hastane yönetimine çok teşekkür ederiz. Enstitü ve Hastane nezdinde Türk devleti ve halkına da şükranlarımızı sunarız.” şeklinde konuştu.

Sertifikalarını alan uzman doktor adayları, tören sonunda Sayın Büyükelçi, Sayın Bakanlar ve Mogadişu’da faaliyet gösteren Türk kurumlarının temsilcileriyle Türk mutfağından örneklerden oluşan ikramlar eşliğinde sohbet etme imkânı buldular.

Mogadişu Yunus Emre Enstitüsü, faaliyetlerine başladığı 2017 yılından bu yana Enstitü içi ve dışı kurslarda yaklaşık 2 bin kişiye Türkçe öğretti. Enstitü, Mogadişu Türk Kültür Merkezi bünyesinde düzenlediği kurslar dışında, Mogadişu’da bulunan Somali Türk Görev Kuvveti (STGK) Komutanlığı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Somali-Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesindeki Türkçe derslerine de öğretim elemanı ve materyal desteği veriyor.

SOMALİLİ ÖKSÜZ VE YETİMLERE ÜCRETSİZ TÜRKÇE EĞİTİM

Mogadişu Yunus Emre Enstitüsü, Mogadişu’da başta öksüz ve yetimler olmak üzere dezavantajlı gruplara ücretsiz eğitim imkânı sağlayan yerel resmi kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile Türkçe öğretimi konusunda yakın temas hâlinde bulunarak Türkçe ve Türkiye’yi Somali toplumunun her kesimi için daha ulaşılabilir hâle getirmeyi amaçIıyor.  Enstitünün bu bağlamda 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Bondheere Kız Yetimhanesi, Kaaraan Erkek Yetimhanesi ve Banadir Yetimler ve Öğrenciler Merkezi adlı kâr amacı gütmeyen 3 kuruma sağladığı öğretmen ve öğretim materyali imkânlarıyla adı geçen kurumlarda orta okul ve lise düzeyinde seçmeli ders olarak Türkçe okutulmaya başlandı.

Enstitünün Somali’deki Türkçe öğretimi ve Türk kültürünü tanıtma çalışmalarının önümüzdeki günlerde artarak devam etmesi planlanıyor.

Diğer Etkinlikler

Türkiye’nin başat kültürel diplomasi kurumu Yunus Emre Enstitüsü, Ankara’daki misyon şeflerine ve diplomatik...

Yunus Emre Enstitüsü, Gezici Kültür Merkezi Projesi aracılığıyla Suriye Güvenli Bölge’nin Azez, Afrin ve El-Bab...

Bükreş ve Köstence Yunus Emre Enstitüleri tarafından 26 Eylül Türk Dil Bayramı ve Avrupa Dil Günü münasebetiyle bir...

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü, Endonezya’nın dört bir yanına ulaşarak geniş bir yelpazede Türkçe öğretimi faaliyetleri...

Diğer Etkinlikler

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...

Afganistan’da, Yunus Emre Enstitüsünün Osmanlı Türkçesi, sülüs hattı ve tezhip kurslarını başarıyla...