Strazburg’da Eğitmen Eğitimleri Devam Ediyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yurt dışındaki Türk sivil toplum kuruluşlarında çocuk ve gençlere verilen dini, kültürel eğitimler arasında anadili derslerinin de müstakil bir ders olarak yaygınlaştırılmasına yönelik Uluslararası İlahiyat Programı mezunu din görevlilerinin Türkçe öğreticiliği hususunda eğitilmeleri amacıyla Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle 21-29 Eylül 2019 tarihleri arasında Fransa’nın Strazburg kentinde “İkidilli Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi Eğitmen Eğitimi” programlarının ikincisi gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği yerleşkesinde 21-29 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen programın ilk bölümünde çeşitli akademisyen ve yazarlar tarafından katılımcılara Avrupa’da Türkçenin durumu, göç, çift dillilik, anadil ve kimlik, dil ve din ilişkisi, çocuklarda anadil öğrenimi ve Avrupa’da öğrenci profili gibi konularda seminerler verildi.  25-29 Eylül 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen programın ikinci bölümünde ise, Yunus Emre Enstitüsü uzmanları ve Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Aslı Fişekçioğlu tarafından Türkçe dil becerilerinin geliştirilmesi, metin hazırlama ve uyarlama, etkinlik tasarlama ve uygulama, kültürel farkındalık ve kültürlerarası etkileşim, Türkçe dil bilgisi, sözcük öğretimi gibi konularda seminerler verildi.

12 gruba ayrılan yaklaşık 70 katılımcı her gün öğleden sonra yapılan etkinlik ve içerik geliştirmeye dair atölye çalışmalarında seminerlerde edindikleri bilgileri pekiştirdiler. Enstitü uzmanlarının yürüttüğü “İlk Ders Uygulamaları”, “Seviyeye Uygun Metin ve Etkinlik Hazırlama”, “Soru Hazırlama ve İnceleme”, “Drama ve Oyun” atölyelerine katılan eğitimci adayları, programın son gününde dil bilgisi, kelime öğretimi ve dil becerilerinin geliştirilmesine yönelik etkinliklerden oluşan sunumlar hazırladılar. Katılımcı gruplar tarafından üretilen içerik ve etkinlikler ortak oturumlarda Enstitü uzmanlarınca değerlendirildi. Programda ayrıca katılımcılara Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan ve 15 parçadan oluşan  “Türkçe Öğreniyorum 1” ve “Çocuklar İçin Türkçe 1” seti ile “Dede Korkut Hikâyeleri” ve “Anadolu Hikâyeleri” isimli yardımcı okuma kitabı setlerinin yanı sıra “Resimlerle Kelime Öğreniyorum” tematik sözlüğü hediye edildi.

“İkidilli Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi Eğitmen Eğitimi Programı”, 29 Eylül 2019 Pazar günü Türkiye Cumhuriyeti Strazburg Başkonsolosu Muzaffer Rami Şaylıman, Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu’nun kapanış konuşmalarından sonra, Yunus Emre Enstitüsü ve YTB uzmanları tarafından katılımcılara belgelerinin takdim edilmesiyle son buldu.