Taşlar Yerinden Oynuyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Programı kapsamında Fransız Arkeoloji Enstitüsü önemli bir projeye imza attı.

Taşlar Yerinden Oynuyor: Avrupa’nın Neolitik Köprüsü Anadolu Projesi çerçevesinde yapılacak geniş kapsamlı belgesel film çekimleri ile Anadolu’nun Neolitik mirasının kayıt altına alınarak görünür kılınması amaçlandı. Anadolu topraklarının ev sahipliği yaptığı kültürlerin Avrupa’ya uzanışına değinen belgesel çekimleri kalabalık bir ekip ile geçtiğimiz günlerde çalışmalara başladı.

Anadolu‘nun Neolitik dönemi ile birlikte kadim tarihinin hikâyelerinin anlatılacağı ve Trakya bölgesinde gerçekleştirilen Kırklareli Aşağı Pınar Kazısı ile 6 Temmuz’da başlayan belgesel çekimi, Gökçeada’da Uğurlu, İzmir’de Yeşilova ve Ulucak, Bursa’da Aktopraklık, Diyarbakır’da Körtik tepe, Konya’da Çatalhöyük, Boncuklu Höyük ve Orta Anadolu volkanik bölgesinde Tepecik Çiftlik, Köşk Höyük ile Aşıklı Höyük ve Niğde’de kazı alanlarındaki çekimlerle devam etti.

Kazı başkanları ile yapılan röportajlarda sözlü tarih belgelenirken yöre halkıyla yapılan aktüel söyleşiler ile de belgeselin içeriği renklendirildi. Belgesel çekim noktalarında kazı buluntularının sergilendiği müzelerde de ayrıca çekimler yapılırken bugüne kadar belgesel çekimleri için on bin kilometreye yakın yol kat edilmiş oldu.

Yönetmenliğini Enis Rıza’nın üstlendiği ve yapım yönetmenliğini Nalan Sakızlı’nın yaptığı belgesel film çekimleri yıl boyunca İstanbul, Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Orta Anadolu’daki kazı alanları ve müzelerle devam edecek.