Tiran’da “Türkiye-Arnavutluk Diplomatik İlişkilerinin 100. Yılında Kültür, Dil ve Tarih” Söyleşisi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, 60’ın üzerinde ülkede bulunan 80’den fazla yurt dışı temsilciliğinde gerçekleştirdiği faaliyetler aracılığıyla Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki dostluğun pekiştirilmesine ve kalıcı kültürel bağların kurularak kültürlerarası diyaloğun oluşturulmasına zemin hazırlayarak uluslararası ilişkilerde önemli bir aktör olmaya devam ediyor.

Tiran Yunus Emre Enstitüsü ve T.C. Tiran Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği iş birliğiyle Türkiye ve Arnavutluk arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 100. yıl dönümü münasebetiyle Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen’in katılımıyla “Türkiye ve Arnavutluk İlişkilerinin 100. Yılında Kültür, Dil ve Tarih” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.

Enstitünün ev sahipliği yaptığı etkinliğe, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Tiran Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ömer Osman Demirbaş, T.C. Tiran Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Metin Bulut, Türk kurumlarının temsilcileri, araştırmacılar, öğrenciler ile davetliler katıldı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, söyleşide gerçekleştirdiği konuşmada “100. yıl etkinliklerinin yurt dışındaki ilk programını bugün Tiran’da gerçekleştiriyoruz. Bu aynı zamanda Türkiye ve Arnavutluk ilişkilerine verdiğimiz önemi de gösteriyor. Atatürk Yüksek Kurumu ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonunu yerine getirmek, Türkiye’yi dünyada medeni devletler seviyesine getirmek ve hak ettiği yere ulaştırmak için sosyal ve kültürel etkinlikler yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

Bu kapsamda Arnavutluk ile Türkiye arasındaki ilişkilereönem verdiklerini, bu ilişkilerde kültür, tarih ve coğrafya ile ilgili hususları kurumları adına önemsediklerini aktaran Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin 100 yıllık tarihî birikimini ve Arnavutluk ile diplomatik ilişkilerinin 100. yılını önemsiyoruz. Arnavutluk ve Türkiye ilişkilerinin önümüzdeki yüzyılda, bu yüzyılda olduğundan daha iyi olmasını temenni ediyoruz.”

Tiran Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ömer Osman Demirbaş, uluslararası ilişkilere vurgu yapılan etkinliklerin düzenlenmesinin önemine değinerek, “2023 yılı Türkiye ve Arnavutluk arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edildiği yüzüncü yıl. Bu yıl aynı zamanda Cumhuriyetimizin 100. yılı.2023 yılının ilk etkinliğinde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde kültür, dil ve tarih alanlarına değinmek bizim için ayrı bir öneme sahip.” diye konuştu.

Diğer Etkinlikler

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...

İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıl dönümü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümü münasebetiyle T.C. Doha...

Manama Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Manama Büyükelçiliği iş birliğiyle yakın tarihimizin en büyük gururu olan Çanakkale...

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 109. Yıldönümü vesilesiyle Kazakistan Silahlı Kuvvetlerine...