Türk Dünyasında Yunus Emre Enstitüsü

Yazıcı-dostu sürüm

Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından düzenlenen "Bağımsızlıklarının 25. Yılında Türk Cumhuriyetleri Sempozyumu" Ankara'da başladı.

6-7 Ekim 2016 tarihleri arasında Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığınca düzenlenen "Bağımsızlıklarının 25. Yılında Türk Cumhuriyetleri Sempozyumu'nun" 3. oturumu yapıldı. "Türkiye'nin Türk Dünyası Önceliği ve Resmî Kurumların Çalışmaları" başlığını taşıyan oturumda konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, sözlerine Enstitüyü tanıtarak başladı. Prof. Dr. Şeref Ateş şu bilgileri verdi:

"Yunus Emre Vakfı; Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla 05.05.2007 tarihli ve 5653 sayılı kanunla kurulmuş bir kamu vakfıdır.

Yunus Emre Enstitüsü ise Vakfa bağlı bir kuruluş olarak bu Kanunun amaçlarını gerçekleştirmek üzere yurt dışında kurduğu merkezlerde yabancılara Türkçe öğretimi çalışmalarının yanı sıra ülkemizin tanıtımı amacıyla kültür ve sanat faaliyetleri yürütmekte, ayrıca bilimsel çalışmalara destek vermektedir.

Faaliyetlerine yurt içinde Ankara Ulus’taki merkez binasında 2009 yılında başlayan Enstitü, ilk yurt dışı merkezini Saraybosna’da açmış olup Avrupa, Asya, Orta Doğu, Uzak Doğu, Afrika ve Amerika’da olmak üzere 7 yıl içerisinde 37 farklı ülkede 45 Türk Kültür Merkezi sayısına ulaşmıştır."

 

Astana Yunus Emre Enstitüsü

Yunus Emre Enstitüsünün Türk dünyasına yönelik faaliyetlerinin Kazakistan ve Azerbaycan’daki enstitüler aracılığıyla gerçekleştiğini söyleyen Başkan Şeref Ateş, 2010 yılında faaliyete başlayan Astana Yunus Emre Enstitüsü tarafından gerek merkez içi gerek merkez dışında düzenlenen Türkçe kurslarında bugüne kadar toplamda bin 470 kursiyerin Türkçe öğrendiğini açıkladı. Şeref Ateş, Kazakistan’da 2014 ve 2015 yıllarında yerel Türkologlara yönelik de hizmet içi eğitim programlarının düzenlendiğini söyledi.

Astana Yunus Emre Enstitüsünün Fuzuli’yi Anma Paneli; Kazakistan Bağımsızlık Bayramı, “Türk Edebiyatında Kazaklar”; Tuluyhan Uğurlu Piyano Resitali; Kırkyama, Taş Bebek Yapımı ve Sanatsal Mozaik Kursları; Osmanlı Saray Kıyafetleri Defilesi gibi kültür sanat faaliyetlerini sıralayan Prof. Dr. Şeref Ateş, işbirliği ve protokollere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Astana Yunus Emre Enstitümüz Avrasya Devlet Üniversitesi ve Al-Farabi Devlet Üniversitesi ile ayrı ayrı işbirliği protokolü imzalamış, Ahmet Yesevi Üniversitesi ile Türkçe Öğretimi İşbirliği Antlaşması yapmıştır. Antlaşmaya göre Üniversite Türkçe Öğretiminde “Yunus Emre Enstitüsü Modelini kullanacak ve Enstitü’nün Türkçe Öğretim Setleri lisans seviyesinde Türkçe dersi verilen bütün bölümlerde okutulacaktır. Uluslararası Türk Akademisi ile İşbirliği Protokolü, Astana Milli Kütüphanesi İle İşbirliği Protokolü, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi İşbirliği Protokolü, L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesinin Uluslararası İlişkiler Fakültesi Türkoloji Bölümü ile Türkoloji İşbirliği Protokolü imzalanmıştır. 100 Türkiye Kütüphanesi Projesi kapsamında Astana Millî Kütüphanesinde ve Al-Farabi Devlet Üniversitesinde olmak üzere 2 Türkiye Kütüphanesi açılmıştır."

 

Bakü Yunus Emre Enstitüsü

2013 yılında faaliyete başlayan Bakü Yunus Emre Enstitüsü tarafından merkez bünyesinde düzenlenen Türkçe kursları kapsamında bugüne kadar toplamda 209 kursiyerin Türkçe öğrendiğini belirten Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Ateş, Bakü YEE'nin kültür-sanat faaliyetlerini şu şekilde sıraladı:

"Nazım Hikmeti Anma Gecesi, 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Gecesi, Nevruz Bayramı Kutlamaları, 'Gelin Beraber Okuyalım' isimli Okuma Günü Festivali, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlamaları, Santur Üstadı Sedat Anar Konseri, Türk Mutfağı Tanıtım Etkinlikleri kapsamında Ortak Kültürel Miras 'Lavaş' Tanıtımı, 1. Uluslararası Türk Dünyasının Ortak Dili Nakışlar Sempozyumu, 7. Uluslararası Şeki İpek Yolu Festivali, Türk Dünyası Halı Sempozyumu (bilimsel toplantı, sergi), Sahnedeki Türkiye – Burhan Öçal Istanbul Oriental Ensemble Feat Hüsnü Şenlendirici Konseri."

Şeref Ateş, işbirliği ve anlaşmalara ilişkin ise "Bakü Devlet Üniversitesi ile İşbirliği Protokolü, Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan Respublikasının Prezidenti Birlik Fodu İle İşbirliği İçin İyi Niyet Antlaşması, Bakü Avrasya Üniversitesi ile Türkoloji Projesi İşbirliği Protokolü" örneklerini gösterdi.

Bölgedeki diğer ülkelerde yürütülen faaliyetler

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ile işbirliği ve tanıtım protokolü imzalandığını belirten Ateş, Kırgızistan (Bişkek), Türkmenistan (Aşkabat) ve Özbekistan (Taşkent) ile kültür merkezleri anlaşması için müzakerelerin devam ettiğini açıkladı.