Türk Filmleri 20 Ülkede Sinemaseverlerle Buluşacak

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye’nin kültürel diplomasisini yürüten Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın 5 kıtasında düzenlediği faaliyetlerle Türkiye’ye dost insan sayısını artırmaya devam ediyor. Gerçekleştirdiği birçok büyük projeyle adından söz ettiren Enstitü, Türk sinema sektörünün tanınması ve gelişmesine yönelik faaliyetlerine bir yenisini daha ekliyor. Sinema Genel Müdürlüğünün katkılarıyla bu yıl gerçekleştirilecek olan “Türk Filmleri Haftası” projesi kapsamında 100’e yakın Türk filmi, 20 farklı dünya şehrinde sinemaseverlerle buluşacak.

Proje kapsamında yıl boyunca Arnavutluk, İngiltere, Hırvatistan, Rusya, Almanya, İspanya, Avusturya, Ürdün, Lübnan, Bosna Hersek, Sırbistan, Fas, Güney Kore, İtalya, Macaristan, Romanya, Kazakistan, Fransa, ABD ve Kanada’da Türk Film Haftaları düzenlenecek. Etkinliğin düzenleneceği ülkelerde seyirciler bir hafta boyunca birçok Türk filmi izleme şansı elde edecek. Film gösterimlerinin yanı sıra oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı buluşmaları ve söyleşileri ile sinema konulu atölye çalışmaları da yapılacak.

İlk Durak Tiran

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da 26-30 Mart 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek projenin ilk ayağında Ankara Yazı Veda Mektubu, Sevdaların Ölümü, Sarı Sıcak, Ekşi Elmalar, Güvercin Hırsızları ve Bir Gün Bir Çocukfilmleri izleyicilerle buluşacak.

Projenin ilk ayağı olan Tiran Türk Filmleri Haftası’na Türk sinemasının usta oyuncularının katılımı da damgasını vuracak. Gösterimi yapılacak olan Sevdaların Ölümü filminde başrolde oynayan ve şimdilerde Çukur dizisinde izlediğimiz, Yeşilçam’ın usta oyuncusu Perihan Savaş ile bir dönem izlenme rekorları kıran Kurtlar Vadisidizisinde Memati olarak tanıdığımız, şimdilerde ise TRT’nin popüler dizilerinden Payitaht Abdulhamid’in Halil Halid Bey’i Gürkan Uygun 28-31 Mart 2019 tarihleri arasında Tiranlı sinemaseverlerle buluşacak.

Türk Sineması Dünya Sahnesinde

Türk sinema sektörünün dünyada kalıcı ve etkili bir yer edinmesi için çalışmalarına devam eden Yunus Emre Enstitüsü, 2018 yılında da Sinema Genel Müdürlüğünün desteğiyle yaklaşık 100 filmi 12 ülkede düzenlediği Türk Film Haftaları etkinliğiyle izleyicilerle buluşturmuştu. Film gösterimleri, faaliyetin gerçekleştirildiği ülkelerde büyük ses getirmiş, hedef ülkelerdeki Türk film ve dizilerine olan ilginin artması sağlanmıştı. Projenin devamın da ise Şehir Üniversitesi ile birlikte Türk Sineması Yaz Okulu düzenleyen Enstitü, 20 farklı ülkeden 23 genç sinemacıyı 15 gün boyunca Türkiye’de ağırlamış, katılımcıların Türkiye’nin sinema konusunda birikimini yerinde görmeleri sağlanmıştı.