Türk Kahvesinin Almanya'ya Göç Serüveni

Yazıcı-dostu sürüm

Köln Yunus Emre Enstitüsü Kültür TV programında, tarihçi yazar Dr. Latif Çelik Almanların Türk kahvesiyle nasıl tanıştığını anlattı.

Köln Yunus Emre Enstitüsünün Kültür TV programına bu hafta tarihçi yazar Dr. Latif Çelik konuk oldu. Dr. Latif Çelik 5 Kasım 2020 tarihinde düzenlenen 'Türk Kahvesi’nin Almanya’ya Göçü' başlıklı çevrim içi sohbette İkinci Viyana Kuşatmasının akabinde Viyana’da esir düşen Türklerle Türk kahvesinin Almanya’ya gelişini anlattı.

Dr. Çelik, esir olarak Almanya’da bulunan Mehmet Sadullah Paşa tarafından ilk defa 1697 yılında Almanya’nın Würzburg kentinde Türk kahvesinin 'Türk içeceǧi' (Türkentrank) adı altında denendiǧini söyledi. Programda Türk kahvesinin Avrupa serüvenine ışık tutan Dr. Latif Çelik, Türk kahvesinin Osmanlı topraklarına Yemen’den geldiǧini, fakat Avrupa’ya Türk kültüründen yayıldıǧını vurguladı. Mehmet Sadullah Paşa Dom Kilisesi önünden geçen kişilere ilk olarak şekersiz kahve dağıtır ancak kahvenin şekersiz halinin beğenilmez. Paşa, “Durun gitmeyin şurubum da var” diyerek” kahvenin için yanında bulunan şuruptan ilave eder. Kilisedeki ayinden çıkan Alman kadınları kahvenin bu tatlı halini beğenir ardından kahve bu haliyle Türk içeceği olarak ünlenir.

TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİNİN TARİHİ KÜLTÜR TV'DE

Yunus Emre Enstitüsü Köln Kültür TV adında oluşturduğu çevrimiçi platformda yurt içi ve yurt dışından yetkin araştırmacılara yer vererek, güncel ve tarihi yönleriyle Türk-Alman ilişkilerinin kültürel ve tarihi konularını ele alıyor.

Etkinliği Yunus Emre Enstitüsünün Youtube kanalından izleyebilirsiniz.