Türkçe Yeterlik Sınavı 37 Ülkede 40 Merkezde Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) 15 Mayıs 2022 tarihinde 37 ülke ve 40 merkezde yüz yüze ve eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Sınava en yoğun başvuru sırasıyla Bakü, Taşkent, Ankara, Türkistan ve Azez sınav merkezlerinden oldu.

TYS, ALTE Kalite Nişanı'nı alarak uluslararası geçerliği olan tek Türkçe sınavıdır. TYS’nin Türkçe yeterlik belgelerini almaya hak kazananlar eğitim ve iş dünyasında birçok avantaja sahip oluyor.

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜNDEN TAHRAN’DA TÜRKÇE YETERLİK SINAVI

Yunus Emre Enstitüsü, İran’ın başkenti Tahran’da Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) yaptı.

Yunus Emre Enstitüsü Tahran Koordinatörü Abdullah Yegin, sınava ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkçe öğrenimi gören öğrenciler, hem bizim kendi enstitümüzde hem de başka yerlerde, Türkçe yeterliklerini öğrenebilmek ve tespit edebilmek adına sınavlara ihtiyaç duyuyorlar. Bugün de bütün dünya ile birlikte İran’da Tahran’da bu sınavı uyguladık." diye konuştu.

Türkiye’de Türkçe yeterliğinin test edildiği değişik sınavlar olduğunu söyleyen Yegin, Yunus Emre Enstitüsü tarafından uygulanan TYS'nin uluslararası kalite standardı ALTE’den (The Association of Language Testers in Europe) onay almış tek sınav olduğunu söyledi.

Yegin, pandemi koşullarının sınava olan ilgiyi etkilediğini ancak Kovid-19 koşulları sonrasında oluşan ilgiden memnun olduklarını kaydetti.

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜNÜN TÜRKÇE YETERLİK SINAVI

Türkçe seviyesini belgelendirme ihtiyacı olan herkesin girebildiği sınav üç oturumda gerçekleştiriliyor.

Sınavda başarılı olanlar puanlarına göre belirli düzeylerde "Türkçe Yeterlik Belgesi" almaya hak kazanıyor.

"Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni" (CEFR) kapsamında geliştirilen TYS sınavı, öğrencilerin iş ve eğitim başvurularının kabulünü kolaylaştırması ve daha sağlam bir düzlemde değerlendirilmelerini sağlaması açısından önem arz ediyor.

TYS, 2013'ten bu yana uluslararası ölçekte her yıl uygulanıyor. Türkçe Yeterlik Belgesi'ne sahip olanlar, Türkiye'de herhangi bir kurumda okuma hakkı kazandıklarında hazırlık sınıfından muaf tutuluyor.

Türkçe Yeterlik Belgesi, Türkiye'de veya kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyenler, Türkçe tercümanlık yapmak veya yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adayları için iş başvurularında büyük avantaj sağlıyor.

Uluslararası alanda uygulanan ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen Türkçe Yeterlilik Sınavı ile Türkçe'nin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amaçlanıyor.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan temsilciliklerinde, Ankara ve İstanbul'da 27 Nisan 2024...

Dünyanın dört bir yanında çok sayıda kişi eğitim ve kariyer imkânları dolayısıyla Türkiye’yi tercih ederek “Türkiye...

Yunus Emre Enstitüsünün dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan temsilciliklerinde ve Ankara’da 13 Ocak 2024 tarihinde...

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünde Türkçenin dünyada yankılanması amacıyla büyük çaplı Türkçe...