Türkiye ile Cezayir Arasında Türkiye ve Cezayir’de Kültür Merkezleri Açılmasına Dair Kanun Teklifi Kabul Edildi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın farklı coğrafyalarında Türkçeye ve Türk kültürüne yoğun ilgi gösterilen ülkelere yönelik gerçekleştirdiği atılımlar çerçevesinde Cezayir’deki temsilcilik sayısına bir yenisini ekleyecek.

TBMM Dışişleri Komisyonu toplantısında, “Türkiye ile Cezayir Arasında Türkiye ve Cezayir’de Kültür Merkezleri Açılmasına ve Faaliyetine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi” kabul edildi.

“CEZAYİR’DE TÜRKÇE ÖĞRENİMİNE İLİŞKİN CİDDİ BİR TALEP, İSTEK VE HEYECAN OLDUĞUNU GÖZLEMLİYORUZ”

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Cezayir’de daha geniş bir kesime ulaşabilmek, Türk kültürünü hakkıyla tanıtabilmek için tüzel kişiliğe sahip Yunus Emre Türk Kültür Merkezi kurulmasında büyük fayda gördüklerini belirterek, “Cezayir’de Türkçe öğrenimine ilişkin ciddi bir talep, istek ve heyecan olduğunu gözlemliyoruz.” ifadelerini kullandı.

CEZAYİR’LE KÜLTÜREL İLİŞKİLER VE İŞ BİRLİKLERİ EN ÜST SEVİYEYE TAŞINACAK

Türkiye’nin Cezayir ile köklü tarihî ve kültürel bağlara sahip olduğunu söyleyen Serim, “Cezayir ile kültürel ilişkilerimizi ve iş birliğimizi en üst seviyeye taşıma gayesindeyiz.” değerlendirmelerinde bulundu.

Bu iradenin bir yansıması olarak 2014 yılında Cezayir 2 Üniversitesi bünyesinde Yunus Emre Enstitüsünün faaliyetlerine başladığını hatırlatan Serim, “Cezayir 2 Üniversitesinin öğrencilerine hem Türkçe öğretiyoruz hem de tarihimizi ve kültürümüzü tanıtıyoruz.” diye konuştu.

CEZAYİR’İN BAŞKENTİNDE MÜSTAKİL BİR YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ KURULACAK

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, “Bu kapsamda, ilk aşamada başkent Cezayir’de bir merkez kurmayı öngörüyoruz. İleride ihtiyaç ve talep olduğu takdirde ülkenin diğer kentlerinde de merkez kurulması değerlendirilebilecek.” dedi.

Serim, Yunus Emre Enstitüsünün 2020 yılında dünya genelinde başlattığı çevrim içi Türkçe kurslarına Cezayir’den 2 bine yakın kişinin katıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

“Bu anlaşma, kurulması öngörülen kültür merkezlerimize ayrıcalıklar tanıyor. Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin faaliyetlerini sorunsuz şekilde yürütebilmesini teminen söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesi büyük önem taşıyor. Cezayir tarafındaki onay sürecinin de bir an evvel tamamlanması yönündeki beklentimizi dost Cezayir makamlarına ileteceğiz. Anlaşmanın onaylanması hususunda Yüce Meclisimizin desteğini bekliyoruz.”

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜNÜN CEZAYİR’DEKİ NÜFUZU ARTACAK

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye ile bağ kuran ve Türkiye’ye dost insan sayısını artırma vizyonu çerçevesinde 60’ın üzerinde ülkede 80’den fazla yurt dışı temsilciliği aracılığıyla gerçekleştirdiği faaliyetlerle kültür, sanat ve bilim başta olmak üzere her alanda Türkiye’nin dünya çapında temsilini sağlayarak kültürel niteliklerini dünyaya anlatmaya devam ediyor.

Türkiye’nin uluslararası alanda bilinirliğini, güvenilirliğini ve itibarını artırarak yurt dışında olumlu Türkiye algısının oluşmasına hizmet eden Enstitü, 2014 yılında Cezayir’de faaliyetlerine başladı.

Enstitü, Cezayir 2 Üniversitesi bünyesinde bulunan temsilciliği aracılığıyla Cezayir’de medeniyetler beşiği Türkiye’nin kültürel mirası ve Türkçenin tanıtımına yönelik gerçekleştirdiği faaliyetlerini açılacak olan merkez ile ülke genelinde daha geniş kitlelerle buluşturacak.

 

Diğer Etkinlikler

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...

Afganistan’da, Yunus Emre Enstitüsünün Osmanlı Türkçesi, sülüs hattı ve tezhip kurslarını başarıyla...