Türkiye, Tüm Renkleri ile Sırbistan’da Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

“Göbeklitepe: İnsan ve Hayat” ana temalı Türkiye Haftası’nın üçüncü durağı Sırbistan’ın başkenti Belgrad oldu.

Belgrad’ın tarihi ve prestijli mekânlarında düzenlenen etkinliklerin ilki, Belgrad’ın tarihî ve turistik mekânlarından biri olan Kalemegdan’da 8 Ekim Salı günü gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in eşi Tamara Vucic’in katılımıyla “Tarihin Sıfır Noktası: Göbeklitepe” fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Sergilenen eserlerle, Göbeklitepe’nin keşfinden günümüze tarihsel yolculuğu Sırbistan halkının ilgisine sunuldu.

Serginin ardından Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Celal Uludağ, “Tarihin Sıfır Noktası: Göbeklitepe Konferansı”nda Arkeoloji Bölümü öğrencileri ile bir araya geldi. Uludağ, Belgrad Üniversitesi Felsefe Fakültesinde verdiği konferansta, insanlık tarihine ışık tutacak teorik bilgileri katılımcılarla paylaştı.

Seramiklerdeki Anadolu Desenleri

Sonraki gün seramik sanatı atölyesi ile devam eden etkinlik kapsamında Prof. Dr. Sıdıka Sibel ve Dr. Cemalettin Sevim, Belgrad Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü öğrenci ve eğitmenleri ile bir araya geldi. Türk seramik sanatının tarihçesi, yöntemleri ve inceliklerinin paylaşılmasının ardından düzenlenen atölyede katılımcılar, Türk desenleri ile kendi eserlerini tasarladı.

Sanatçıların kişisel koleksiyonundan oluşan ve Anadolu’nun zengin geçmişinden esinlenerek hazırlanan “Anadolu Medeniyetleri Seramik Sergisi” Galerija SULUJ’da sanatseverlerle bulutu. 23 Ekim 2019 tarihine kadar ziyarete açık kalacak sergi sonrası sanatçılar, seramik sanatının doğuşu ve serüveni hakkında söyleşi gerçekleştirdi.

Türk Mutfağı’ndan Eşsiz Lezzetler

Günün devamında, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu’nun coğrafi konum ve koşulları ile zenginleşen Türk mutfağı ve gastronomi kültürüne de yer verildi. Ünlü şef ve yemek kitapları yazarı Ali Açıkgül ve şef İdris Güler, Vidikovac-Metro Horeca Centar’da aşçılık okulu öğrencileri ile mutfak atölyesi düzenledi. Şef Ali Açıkgül atölyede, hünkârbeğendi ve peynir helvası tariflerini aralarında gastronomi yazarları ve öğrencilerinin de bulunduğu katılımcılarla uygulamalı olarak paylaştı.

Dünden Bugüne GAP

Başkent Belgrad, 10 Ekim Perşembe günü Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından hazırlanan “Dünden Bugüne Fotoğraflarla GAP” isimli sergiye de ev sahipliği yaptı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin insan ve hayat manzaralarının yer aldığı sergi, Milli Galeri’de iki hafta boyunca ziyarete açık kalacak.

Anadolu Ruhu

Sırbistan’da düzenlenen “Türkiye Haftası” etkinlikleri Türk müziğinin usta isimlerinden Çellist Uğur Işık yönetimindeki “Anadolu Ruhu” konseri ile son buldu. Ferruh Avni Yarkın, Mustafa Doğan Dikmen ve Umut Sel’in sahnede eşlik ettiği sanatçılar, Anadolu’nun zengin kültürel mirasının harmanlanması ile oluşturulan ezgileri Belgrad Flarmoni Orkestrası konser salonunda müzikseverler için icra etti.