Türkiye ve Moğolistan Diplomatik İlişkileri 50. Yılında

Yazıcı-dostu sürüm

Moğolistan ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 50. yıl dönümü nedeniyle bilimsel bir konferans düzenlendi.

Moğolistan'ın başkenti Ulanbator’da bulunan Moğolistan Kamu Yönetim Akademisi’nde, 06 Kasım 2019 tarihinde gerçekleşen konferansta, Yunus Emre Enstitüsünün dünya çapında yürüttüğü faaliyetler Enstitü Başkan Danışmanı Tayfun Kalkan tarafından anlatıldı. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın da destek verdiği konferansta, Enstitünün Moğolistan Milli Üniversitesi ile imzalamış olduğu Türkoloji iş birliği anlaşması doğrultusunda, akademik anlamda ülkedeki Türkçe öğretim çalışmaları ve Türkoloji süreçlerine verdiği destekler de anlatıldı.

Moğol akademisyenlerin büyük ilgi gösterdiği konferansa Türkiye’den Hüseyin Bağcı (ODTÜ), Ali Merthan Dündar (Ankara Üniversitesi) gibi akademisyenlerimizin yanı sıra DEİK ve ilgili özel sektör temsilcileri de katıldı. Çeşitli oturumlarda Moğol bilim insanlarıyla birlikte gerçekleştirilen sunumlarda Türk-Moğol ilişkileri kapsamında ortak ticaret, eğitim, bilim, kültür, ulusal güvenlik ve savunma alanındaki iş birliği konuları uzmanlar tarafından masaya yatırıldı.

Konferansın açılış ve selamlama konuşmalarını; Moğolistan Kamu Yönetimi Akademisi Rektörü Zulpkhar Sarkhad, Türkiye Cumhuriyeti Ulanbator Büyükelçisi Ahmet Yazal ve DEİK temsilcisi Cengiz Gül (Türk-Moğol İş Konseyi Başkanı) yaptılar.

Rektör Sarkhad konuşmasında “Soğuk Savaş döneminin en zirve yıllarında 1969 da kurulan resmî diplomatik ilişkilerle binlerce yıllık ortak tarihimizde yeni bir sayfa açılmıştır. Günümüzde de bilim insanlarının ikili ilişkilere karşılıklı katkıları muazzam olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Büyükelçi Yazal ise “2000 yılı aşkın tarihî, kültürel ve sosyal ilişkilerimiz var. Bu dostluğun ve ortaklığın bizi daha da ileri götürmesini sağlamak için yapabileceğimiz çok şey var.” dedi.

Konferans sonunda, doğal coğrafi sınırlar bulunmamasına rağmen Türkiye’yi üçüncü komşu olarak ilan eden Moğolistan’ın Türkiye’ye karşı duruşu ve ilgisinin desteklenmesi gerekliliği konusunda konuşmacılar görüş birliğine vardılar.