“Türkiye’yi bir şiir olarak hatırlayacağız.”

Yazıcı-dostu sürüm

Dünyanın çeşitli coğrafyalarında kültürel bağları geliştirme amacıyla faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü’nün bu yıl beş farklı kategoride gerçekleştirdiği yaz okulları, 2 Ağustos 2019 akşamı Küçüksu Kasrı’nda düzenlenen kapanış töreniyle son buldu.

8 Temmuz’da başlayan ve yaklaşık bir ay süren “Türkçe Yaz Okulu” ile birlikte toplamda 60’tan fazla ülkeden 200’e yakın katılımcı; “Türk Sineması”, “Türk Edebiyatı” ve “Dünya Kültür Mirasında Türkiye: Arkeoloji”  ve “Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) - Bilim” Yaz Okulları ile 22 Temmuz- 2 Ağustos 2019 tarihleri arasında Türkiye kültürünü derinlemesine tanıma fırsatı yakaladı.

“İnsanlık ancak sevgi ile devam edebilir.”

Kapanış töreninde konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki dostluğun ve kültürel bağların pekişmesi amacıyla 10 yıl önce kurulan Enstitünün Türk insanını, kültürünü, edebiyatını ve yaşam tarzını dünya ile buluşturmak için her yıl binlerce faaliyet yürüttüğünü hatırlattı.

İnsanlığın ancak sevgi ile devam edebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ateş, “Dünyaya ulaştırabileceğimiz temel değerimiz, insanı sevmek yaratılmışı sevmektir. Enstitü olarak coğrafyamızın bu insani değerini dünyaya en etkili biçimde anlatabildiğimiz yaz okullarımızı daha nice on senelerde yapmak istiyoruz.” dedi.

Yaz okulları için ülkemize gelen gençlerden Türkiye’yi unutmamalarını ve gittikleri her yerde Türkiye’yi kalplerinde taşımakla birlikte ülkemizle somut ilişkiler içerisinde olmaları temennisini dile getirdi.

“Paylaştıkça güzelleştik.”

Kapanış programında öğrenciler de yaz okulları ile ilgili izlenimlerini aktarma fırsatı buldu. Türk Edebiyatı Yaz Okulu katılımcılarından Nazik Atabayeva hislerini, "Türkiye'yi, İstanbul'u bir şehir değil, bir şiir olarak hatırlayacağız." sözleri ile ifade ederken Khaoula Amrouche, "İki hafta boyunca birbirimizden daha çok paylaşmayı öğrendik ve paylaştıkça daha çok güzelleştik." şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasının ardından, 5 farklı kategoride düzenlenen yaz okulları kapsamında #RotamTürkiye etiketiyle sosyal medyada paylaşımlar yapan katılımcılarından Nur Syazwani Naqibah, Syafrizal Setiabudi, Aishe Umerova ve Liya Hannanova, Türkiye tatili ile ödüllendirildi.

Program, Behzat Gerçeker yönetimindeki Enbe Orkestrası konseriyle sona erdi.