TÜRKSOY, 10. Yıl Turnesine Devam Ediyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün onuncu kuruluş yıl dönümü onuruna Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı TÜRKSOY iş birliğiyle düzenlenen “Türk Dünyası Ezgileri Konseri” Balkan turuna devam ediyor.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’ye özgü halk çalgıları eşliğinde verilecek konser dizisi 10 Aralık 2019 tarihinde Türk Keneşi’nin yeni gözlemci üyesi Macaristan’dan başlayacak. Doğu Avrupa ve Balkanlardaki sanatseverler “Türk Dünyası Ezgileri” ile Türk coğrafyasının müzik sanatında masalsı bir yolculuğa çıkacak.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’den geleneksel halk müziği sanatçılarından oluşan sanat topluluğun, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve TÜRKSOY üyesi ülkeler Büyükelçiliklerinin iş birliğinde,  Budapeşte (10 Aralık) , Zagreb (11 Aralık) , Tuzla (12 Aralık) , Saraybosna (13 Aralık) ve Kragujevac (15 Aralık) şehirlerinde düzenleyeceği konserlerle müzikseverlere, zengin Türk kültürünün renkli dünyası tanıtılacak.

Turne kapsamında Macar, Hırvat, Boşnak ve Sırp halkları Azerbaycan’ın ‘kamança’sını, Kazakistan’ın ‘dombra’sını, Kırgızistan’ın ‘komuz’unu ve Türkiye’nin ‘bağlama’sını aynı sahnede izleme fırsatı yakalayacak.

Zengin repertuvara sahip sanat topluluğunun icra edeceği Türk Dünyası’na mal olmuş bestecilerin eserlerinin yanı sıra, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan, Uygur Türklerinin halk ezgileri ve çeşitli bölgelerin folklor dans örnekleriyle Altaylardan Balkanlara gönül köprüleri kurularak, halkların kaynaşması sağlanacak.

İstván Mándoki Kongur’a İthafen

TÜRKSOY, Türk Dünyası’nın kültür, sanat ve edebiyatına değerli katkılar sunan görkemli şahsiyetleri çeşitli etkinliklerle genç nesillere tanıtmaya devam ediyor.

Bu kapsamda, Kumuk Şair Badrutdin Magomedov tarafından Macaristanlı ünlü Türkolog İstván Mándoki Kongur’un aziz hatırasına ithafen yazılan ve TÜRKSOY tarafından yayımlanan “Kopan Üzengi” kitabının tanıtımı ile İstván Mándoki Kongur ve Badrutdin Magomedov’u anma toplantısı, 9 Aralık 2019 tarihinde, saat 15:00’da Türk Konseyi Genel Sekreterliği Avrupa Temsilciliği ev sahipliğinde Budapeşte’de düzenlenecek.

Dünyaca ünlü Macaristanlı Türkolog Kongur’un hayatının son zamanlarını, araştırmaları için gittiği Rusya Federasyonuna bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’ndeki hatıralarını, Kongur ile yapılmış röportajlar ve gezi notlarını ve Kumuk şair Badrutdin Magomedov’un kaleme aldığı birçok şiiri içeren kitap, Avrupa’da ilk kez okuyucu ile buluşacak.