TYS’ye İlgi Giderek Artıyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, 26 Ocak Cumartesi günü 2019 yılının ilk Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) uygulamasını gerçekleştirdi. 35 ülkede 41 noktada eş zamanlı uygulanan sınava bir önceki sınava göre yüzde 60 oranında artan başvuru ile binin üzerinde aday katıldı.

Üç oturumda gerçekleştirilen TYS’nin birinci oturumunda okuma, dinleme becerileri; ikinci oturumunda yazma becerisi; üçüncü oturumunda ise adayların konuşma becerisi ölçüldü. Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen bireylerin katıldığı sınavda başarılı olanlara, puanlarına göre B2, C1 ve C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilecek.

Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amacıyla gerçekleştirilen TYS sonucunda Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olanlar, Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor. Türkçe Yeterlik Belgesi, öğrenciler kadar Türkiye’de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyen bireylere, Türkçe tercümanlık yapmak isteyenlere ya da yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adaylarına da iş başvurularında büyük avantaj sağlıyor.

Azerbaycanlılardan Türkiye’deki üniversitelere yoğun ilgi

Türkçe Yeterlik Sınavına en yoğun başvurunun olduğu ülke yine Azerbaycan. Özellikle Türkiye’de eğitim almak isteyen ve üniversitelerimiz tarafından gerçekleştirilen Yabancı Öğrenci Sınavlarında (YÖS) başarılı olan Azerbaycanlı öğrencilerin TYS’ye ilgisi yine büyük oldu.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den sonra en yüksek başvurunun olduğu ikinci sırayı Ankara alırken, sıralama şöyle devam etti: Astana, Türkistan, Köln, Berlin, Tokyo…

Bir sonraki TYS 18 Mayıs 2019’da

18 Mart 2019’da yeni başvuruların alınacağı 2019 yılının ikinci Türkçe Yeterlik Sınavı uygulaması ise 18 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirilecek.

Detaylı bilgi için tys.yee.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz