Ürdün’de "Ortak Kültür" Sempozyumu

Yazıcı-dostu sürüm

Arap ülkeleriyle Türkiye arasındaki kültürel değerlere ışık tutmayı amaçlayan, Uluslararası Türk-Arap Ortak Kültür Mirası Sempozyumu, başkent Amman'daki Ürdün Üniversitesi'nde yapıldı.

Sempozyumun açılışına Ürdün Başbakanı Abdullah en-Nusur, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye'nin Amman Büyükelçisi Sedat Önal, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Hayati Develi ve eski Kültür Bakanı Salah Cerrar katıldı.

Nusur: "Türk Kültür ve Medeniyeti Kültürel Mirasımızın Bir Parçasıdır" 
Başbakan Nusur açılışta yaptığı konuşmada, "Türk kültür ve medeniyeti kültürel mirasımızın bir parçasıdır. Kral 1. Abdullah Türkiye'yi ziyaret eden ilk Arap lideridir. Bu, iki ülke arasındaki ilişkinin mahiyetini gösteriyor" ifadesini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Avcı, ülke arasındaki kültürel ilişkileri geliştirmeye çalıştıklarını belirterek, kültürel alışverişin sağlanması amacıyla Ürdün okullarında okutulan müfredata Türkçe'nin konulması yönünde çalışmalarda bulunduklarını bildirdi.

Sempozyumda konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi ise Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için Yunus Emre Enstitüsünün Arap ülkelerinde açtığı kültür merkezlerinin büyük önem taşıdığını belirterek bundan sonraki dönemde kültürel, iktisadi ve siyasi ilişkilerin daha da gelişmesi için bu tür faaliyetler düzenleyeceklerini ifade etti.

Sempozyuma, Türkiye ve Ürdün'ün yanı sıra Mısır, Tunus, Cezayir, Fas, Lübnan, Filistin ve Suriye'den çok sayıda düşünür katıldı.

Arap ülkeleriyle Türkiye arasındaki kültürel değerlere ışık tutmayı amaçlayan ve BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Arap Üniversiteler Birliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen sempozyumda, Arap ve Türk toplumları arasındaki kültürel, sosyal ve tarihi ilişkiler konusunda görüş ve öneriler sunuldu.

Program dolayısıyla Amman’a gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı onuruna elçilikte bir resepsiyon verildi. Bakan Avcı ve Başkan Develi resepsiyonda sempozyum katılımcılarıyla bir araya gelerek sohbet etme fırsatı buldular.

Program dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Petra’ya yapılan geziyle sona erdi.