Usta Oyuncu, Genç Sinemacılarla Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Türk Sineması Yaz Okulunun üçüncü gününde katılımcılar, İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü ve Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peyami Çelikcan ile bir araya geldi.

"Türkiye'de Belgeseller" başlığı ile düzenlenen seminerde, belgesellerin kurguya dayanmadan gerçekleri yansıtması ile sinemanın diğer türlerinden farklı olduğunu anlatan Çelikcan, belgesellerin eğitim, haber amaçlı ya da propaganda gibi türleri hakkında bilgiler verdi.

Gerçek olaylar hakkındaki yazılı belgelerin görsel bir ortama aktarılması ve yaratıcı sinema tekniklerinin kullanılması ile belgesellerin ortaya çıktığını vurgulan Çelikcan, ilk kez 1920’li yıllarda ortaya çıkan belgesellerden örnekler verdi.

Prof. Dr. Peyami Çelikcan, seminerin ikinci bölümünde, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne miras kalan ilk sinema ve belgesel örneklerinden bahsederek Sultan Mehmed Reşat’ın Gezi belgeseli, Leblebici Hor Hor ve Türkiye’nin kalbi: Ankara gibi belgeseller hakkında bilgiler verdi. Çelikcan’ın akademik bilgilerinin yanı sıra çekmiş olduğu belgeselleri hakkında tecrübelerini paylaşması ve öğrencilerin sorularını yanıtlamasının ardından "Keçenin Teri" belgeselinden gösterilen kesitlerle seminer sona erdi.

Semra Güzel Korver ile "Belgesel Yapımcılığı"

Günün ikinci etkinliği olan Kısa Film ve Belgesel Atölyesi TRT Belgesel’in yapımcı ve yönetmenlerinden Semra Güzel Korver’in katılımı ile gerçekleşti. Avrupa’nın çeşitli kentlerinde düzenlenen medya, kültürel çeşitlilik ve kültürlerarası diyalog konulu pek çok uluslararası seminer, sempozyum ve konferansa katılan Korver, belgesel yapımcılığı hakkındaki tecrübelerini paylaştı. Genç sinemacılara tavsilerde de bulunan Korver'in sunumunun ardından program atölye çalışması ile devam etti.

Sıradan nesneleri önemli birer belgesel haline dönüştürebilmeleri amacıyla interaktif olarak düzenlenen çalışma, öğrencilerin birbirlerine 5N1K sorularını sorarak belgesel hikâyesi üretmeleri ve birbirleri ile paylaşmalarının ardından son buldu.

Genç Sinemacılar Hülya Koçyiğit ile Buluştu

Günün sonunda İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan'nın moderatörlüğünde Yeşilçam'ın duayen ismi Hülya Koçyiğit, Türk Sineması Yaz Okulu'na konuk oldu.

Genç sinemacılarla sohbet eden sanatçı, sektördeki deneyimlerini aktarırken, rol aldığı filmleri ve sinema hayatı boyunca edindiği tecrübeleri paylaştı.

Söyleşinin ardından Anadolu Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Koçyiğit Türk sineması, Türk insanı ve Türk dilini yabancı öğrencilere doğru aktarmanın önemine değindi. Dış basında sıklıkla yer verilen olumsuz bir Türkiye imajı sergilendiğine dikkat çeken sanatçı, “Ülkemize gelip bizi tanıyan yabancılar, peşin hükümle edindikleri yargılarla karşılaşmıyorlar. Tam tersine sevecen, barışçıl, paylaşımcı ve misafirperver insanlarla karşılaşıyorlar. Bu da demek oluyor ki bu tür çalışmalar çok faydalı ve fazlasıyla yapılmalı." şeklinde konuştu.

Günün anısına hatıra fotoğrafı çekiminin ardından Hülya Koçyiğit'in Cüneyt Arkın ile başrolünü paylaştığı "Adını Anmayacağım' filminin açık hava gösterimi ile program sona erdi.