YEE, Ruanda Üniversitesi Heyetini Türkiye’de Ağırladı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında düzenlediği Türkçe öğretimi, kültür-sanat faaliyetleri ve pek çok alanda yaptığı iş birlikleri çerçevesinde Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini artırmaya devam ediyor. Afrika’nın birçok yerinde Yunus Emre Enstitüleri açan ve faaliyetlerine hız kesmeden devam eden Enstitüsü yeni kültür durağında Doğu Afrika ülkesi Ruanda yer aldı. Yunus Emre Enstitüsü ve Ruanda Üniversitesi arasında 2019 yılında imzalanan protokol kapsamında Türkçe öğretimi, kültür-sanat faaliyetleri, bilimsel ve akademik iş birliklerini içeren faaliyetler hayata geçmeye başladı.

Fen bilimleri alanında çalışmalarıyla öne çıkan Ruanda Üniversitesinin, Türkiye’deki üniversiteler ve teknoloji alanında çalışmalar yapan Türk kuruluşları ile iş birliği imkânlarının istişare edilmesi amacıyla Ruanda Üniversitesi Tıp ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jean Claude Byiringiro ve beraberindeki heyet, Yunus Emre Enstitüsü tarafından 12 -17 Eylül 2021 tarihleri arasında Türkiye’de ağırlandı.

Ruanda Üniversitesi heyeti, ilk ziyaretini 13 Eylül Pazartesi günü Ruanda Büyükelçiliğine gerçekleştirdi. Heyet, Ruanda Büyükelçisi adına Başkâtip Joel Uwizeye tarafından karşılandı. Gerçekleştirilen ziyarette, son yıllarda iki ülke arasında hızla gelişen ticari ilişkiler ve akademik iş birliklerinin önemine değinildi.

Ziyaret programı Ruanda Büyükelçiliğinin ardından Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile devam etti. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile yapılan görüşmede, Ruanda Üniversitesi ile olası iş birlikleri görüşüldü.

Ruanda Üniversitesi Heyeti daha sonra Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'i ziyaret etti. Ziyarette, YEE'nin Afrika'daki Enstitüleri, Türkçe öğretim faaliyetleri, Türkçe Yeterlik Sınavı, Tematik Yaz Okulları (Türk Edebiyatı, Türk Sineması ve Arkeoloji Yaz Okulları), Kültürel Diplomasi Akademisi ve T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde  Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Portali (TABİP) hakkında bilgi verildi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesine yapılan ziyarette, üniversiteler arasında akademik iş birliği konusunda toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, akademisyenler ve Yunus Emre Enstitüsü yetkilileri katıldı.

Ruanda Üniversitesinden gelen heyet 14 Eylül Salı günü gerçekleştirdikleri ziyaretlerde Hacettepe Tıp Fakültesi Dekanı, OSTİM Bölge Müdürü, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Bölge Çalışmaları Enstitüsü Afrika Anabilim Dalı Başkanı tarafından ağırlandı. Görüşmelerde akademik iş birliği imkânları istişare edildi. Ruanda Üniversitesi heyeti ile OSTİM Teknik Üniversitesi arasında Ruanda-Türkiye akademik iş birliği çalışmalarına önemli katkı sağlayacak bir mutabakat zaptı imzalandı.

Ruanda Üniversitesinde görev yapan bilim insanları; öğrenci değişim programları, araştırma-geliştirme projeleri ve akademik konularda yapılabilecek iş birlikleri kapsamında 15 Eylül Çarşamba günü Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’u ziyaret etti. Üniversite ziyaretinin ardından Konya Bilim Merkezi gezildi.

Programın İstanbul etabında heyet, 16 Eylül Perşembe günü İstanbul Teknik Üniversitesi rektör yardımcıları tarafından ağırlandı. Görüşmede ekonomi, işletme ve veri analizi alanlarında öğrenci değişimi ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi konularında iş birliği protokolü imzalanmasına karar verildi.

Ülkemizde misafir olan Ruanda Üniversitesi akademisyenleri, Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezinin Müdiresi Prof. Dr. Ayşe Melek Özyetgin tarafından ağırlandı. Görüşmenin ardından Yıldız Porselen Fabrikası ziyaret edildi.

Ziyaret programı kapsamında misafir heyet için Ankara, İstanbul ve Konya’da kültür gezileri gerçekleştirildi.

YEE, RUANDA İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRECEK

Yunus Emre Enstitüsü, 2021 yılının Temmuz ayında Ruanda’nın başkenti Kigali’de Türkçe öğretim faaliyetlerine başladı. Türkiye’de bulunan üniversitelerle yapılan iş birliği protokolü kapsamında Ruanda Üniversitesinin Enstitüye tahsis ettiği yerde Türkçe dersleri verilmeye devam ediyor.

Ruanda Üniversitesi Tıp ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jean Claude Byiringiro, kendisi ile yaptığımız röportajda başkent Kigali’de kurulan Yunus Emre Enstitüsünün Ruanda’da Türk kültürünün tanınmasında ve iki ülke arasındaki bağların güçlenmesinde önemli bir adım olduğunu söyledi.

Türkiye’yi ilk kez ziyaret ettiğini ve bu kapsamda gezdiği Ankara, Konya ve İstanbul’dan oldukça etkilendiğini belirten Prof. Dr. Byringiro, “Turizm konusunda oldukça gelişmiş olan Türkiye’nin her karışında tarih ve kültür var. Çok sayıda kültürü barındıran ve derin bir tarihe sahip İstanbul, çok güzel bir şehir.” dedi.

Ruanda halkının Türkiye hakkında bilgisinin az olduğuna değinen Prof. Dr. Byringiro, “Ruanda’da insanlar Türkiye hakkında çok fazla şey bilmiyor. Ruanda’dan Türkiye’ye gelen insan sayısı çok az. Türkler ülkemize gelmeye başladı. Özellikle inşaat sektörü için gelenler var ve iki büyük bina inşa ettiler.” dedi.

Yunus Emre Enstitüsünün Ruanda Üniversitesi ile yaptığı iş birliği anlaşmasının faydalarından bahseden Prof. Dr. Byringiro, Enstitünün iki ülke arasındaki bağları kuvvetlendireceğine ilişkin düşüncelerini şöyle ifade etti:

“Yunus Emre Enstitüsünün Ruanda’da bir merkezi olması konusunda çok mutluyum. Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye ve Türk kültürü hakkında Ruandalıların daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlayacak. Enstitü ayrıca Ruanda ve Türkiye arasında daha fazla iş birliği yapılmasına ön ayak olacak ve iki ülke halkları arasında güzel bağların oluşmasına katkıda bulunacak.”

RUANDA’DA TÜRKÇE YAYGINLAŞACAK

Yunus Emre Enstitüsünün Ruanda Üniversitesiyle yaptığı iş birliği sonucu Ruanda Üniversitesinde Türkçe öğretim faaliyetleri düzenleneceğini söyleyen Prof. Dr. Byringiro şöyle konuştu:

“Şu anda Yunus Emre Enstitüsü ile yaptığımız iş birliği neticesinde üniversitemiz bünyesinde Türkçe öğrenimine yönelik bazı faaliyetler gerçekleşiyor. Türkçe öğrenmek isteyen, Türkiye’de öğrenim görmek isteyen birçok genç var. Bu nedenle üniversitemize gelip Türkçe öğrenmek istiyorlar. Ayrıca Türkçe öğrenmenin iş hayatı konusunda sağladığı birçok avantaj var. Ticaret yapan iş adamlarının da Türkçe öğrenmek isteyeceklerini düşünüyorum. Türkçe bilmek önemli bir avantaj sağlıyor.  Ruanda’da Türkçeye talebin giderek artacağını ve Türkçe öğrenmenin giderek daha çok sevileceğini düşünüyorum.”

Ruanda ve Türkiye’deki üniversitelerin değişim programları ve ortak araştırmalar yapmasını istediklerini belirten Byringiro, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Değişim programları üniversiteler ile yaptığımız ortaklık anlaşmasının önceliklerinden biri. Bu nedenle öğrenciler, öğretmenler ve kaynakların kurumlar arası değişimi; yaptığımız anlaşmaların odak noktalarından biri. En önemli odak noktalarından bir diğeri de ortak araştırmalar yapmak. Ayrıca öğretim konusunda yapılan iş birlikleri de bu konular arasında yer alıyor ve bu bizim Türkiye’deki üniversiteler ile gerçekleşmesini istediğimiz bir konu.”