“Yörüklerin İzinde” Fotoğraf Sergisi Vinkovtsi’de Açılıyor

Yazıcı-dostu sürüm

Sarıkeçili Yörüklerinin hayatını konu alan “Yörüklerin İzinde” fotoğraf sergisi Hırvatistan’ın Vinkovtsi şehrinde açılıyor. 

MERSİN’DEN KONYA VE KARAMAN’A UZANAN BİR YOLCULUK

Yunus Emre Enstitüsü, Zagreb Folklor Festivali, Meraja Sanat Galerisi, Travno Kültür Merkezi ve Vinkovtsi Foto Klup iş birliğindeki sergi, 5 Ekim 2021 tarihinde kapılarını açıyor. Hırvatistan Kültür Bakanlığı ve Zagreb Belediyesi destekleriyle açılacak sergi kapsamında fotoğraf sanatçısı Mustafa Gümüş’ün Yörüklerin Mersin’den Konya Karaman’a ve tersine yaptıkları yolculuk konu ediliyor. 

Torosların son konargöçerleri olan Sarıkeçililerin hayatının anlatıldığı sergi, 3 hafta boyunca Hırvatistan’daki sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

BİR TÜRKMEN OBASININ TOROS DAĞLARI’NDAKİ YAŞAM DÖNGÜSÜ

Serginin ana konusu olan Sarıkeçililer, Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyuna mensup bir Yörük-Türkmen obasıdır. Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen bu oba, bugün yurdumuzun birçok bölgesine dağılmış olarak yaşıyor. Ancak obanın bir kısmı hâlen atalarından miras kalan yaşamı yani konargöçerliği Mersin, Karaman ve Konya’nın elverişli iklimi sayesinde Toros Dağları’nda sürdürüyorlar. Kış aylarında Mersin’in Gülnar ilçesi ve çevresinin sahil kısmına inen Sarıkeçililer, bahar ayının gelmesi ile birlikte Konya ve Karaman’ın yaylalarına göç etmek için yola çıkıyorlar. Ortalama 45 gün süren ve yerine göre yaklaşık 500 km’yi bulan yolculuğun ardından yurtlarını kuran Sarıkeçili aşiretinin büyük bir kısmı, iskân olmuş durumda yaşamlarına devam ediyor.