Yunus Emre Enstitüsü ile Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign Arasında Kültürel İş Birliği

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü ABD’de Türk kültürünü tanıtmak amacıyla Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign ile kültürel iş birliği yapıyor. Proje kapsamındaki program serisinin ilki ise 23 Şubat 2021 tarihinde, Türk kahve kültürünün dünya çapında bilinirliğini artırmak için çalışan Gizem Şalcıgil White ile gerçekleşti.

Yunus Emre Enstitüsü ve ABD’deki Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign Üniversitesi Daha Az Öğretilen Diller (LCTL) Bölümü Türk Dili Programı ile kültürel bir iş birliğini başlattı. ABD Eğitim Bakanlığı Uluslararası Lisans Çalışmaları ve Yabancı Dil Programı tarafından desteklenen kültürel iş birliği kapsamında Türk kültürüyle ilgili çok sayıda etkinlik düzenlenecek.

Türk kültürünü tanıtmaya yönelik etkinlik serisinin ilki ise 23 Şubat 2021 tarihinde, ABD’de Türk kahvesini tanıtmak için faaliyetler düzenleyen Gizem Şalcıgil White ile düzenlendi. Sosyal medya platformu Zoom üzerinden yapılan etkinlikte Türk kahvesini tüm dünyada tanıtmak için "Turkish Coffee Lady" lakabıyla "Gezici Türk Kahvesi Evi" ile turneler düzenleyen Gizem Şalcıgil White, Türk kahvesi kültürü ve tarihi hakkında oldukça kapsamlı ve keyifli bir sunum gerçekleştirdi.

KÜLTÜREL İŞ BİRLİĞİ KAPSAMINDA YENİ ETKİNLİKLER YAPILACAK

Programın açılış konuşmasında Yunus Emre Enstitüsü Strateji Geliştirme ve Kurumsal İletişim Müdürü Bülent Üçpunar bir konuşma yaptı. Üçpunar konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Yunus Emre Enstitüsü, Türk dilini ve kültürünü yurt dışında tanıtma faaliyetleri düzenleyen bir vakıftır. Tüm dünyada kültür merkezlerimiz var. Ayrıca Türkçe öğreten bölümleri ve kürsüleri destekliyoruz ve Türk kültürü tanıtım faaliyetlerinde iş birliği yapıyoruz. Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign Türk Dili Programı ile de iş birliği yapmaktan oldukça mutluyuz. Umarım ki Türk sineması, Türk edebiyatı, Türk müziği gibi konularla bu iş birliğini devam ettiririz.”

500 YILLIK BİR SERÜVEN: TÜRK KAHVE KÜLTÜRÜ

Gizem Şalcıgil White, 500 yıllık Türk kahvesi kültürü tarihi ile ilgili yaptığı sunumda öncelikle Türk kahvesinin Osmanlı topraklarına giriş hikâyesine yer verdi.  Şalcıgil, kız isteme gibi birçok geleneğin içinde yer alan Türk kahvesinin Türk yaşam tarzında önemli bir yeri olduğunu kaydetti.

A’DAN Z’YE TÜRK KAHVESİ

Şalcıgil sunum boyunca, dünyadaki ilk kahve demleme tekniği olan Türk kahvesi pişirme tekniği, Osmanlı’da Türk kahve kültürünün 16. yy’dan itibaren gelişimi, Türk kahvesinin gastrodiplomasideki yeri, Türk kahvesini öğütme ve pişirme gibi konulardan bahsetti.

 

UNESCO’NUN İNSANLIĞIN SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASI LİSTESİNDE

Türk kahvesinin yüzyıllar boyunca barış ve misafirperverliğin sembolü olduğunu belirten Şalcıgil, Osmanlı topraklarında ilk kahvehanenin 1554 yılında açıldığından bahsetti.

İlk kez kahvenin demlendiği Osmanlı topraklarında ilk kahvehane ise 1554 yılında açılmıştı.

 

 

 

 

Kahvehanelerde bilim, din, siyaset ve felsefe gibi konuların tartışıldığı yerler olduğunu söyleyen Şalcıgil, Türk kahve kültürünün UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine alındığını hatırlattı.

 

 

CEZVESİNDEN FİNCANINA TAMAMEN KENDİNE HAS

Şalcıgil Türk kahvesinin en ince çekilmiş kahveden yapıldığını ve İtalya’nın ünlü espresso kahvesinde kullanılan kahveden bile ince taneciklere sahip olduğunu söyledi.

Şalcıgil, ince öğütme, zengin aroma, köpük ve hoş koku, demleme tekniği, damakta kalan tadın diğer kahve türlerine göre daha fazla olması gibi özelliklerin Türk kahvesini eşsiz yaptığını dile getirdi.

Kahveyi pişirmek için kullanılan cezvelerin alt kısmının pişirme esnasında dengenin korunması için geniş olduğunu ve cezvedeki dar boynun daha fazla köpük elde etmek ve kahvenin fincanlara doldurulurken kolaylık sağlaması için tercih edildiğini söyledi.

 

Şalcıgil  kahve çekirdeklerinin Papua Yeni Gine, Brezilya, Honduras, Sumatra gibi bölgelerden elde edildiğini ve her bir bölgeden elde edilen çekirdeklerin farklı tatlara sahip olduğunu belirttii. Arabica ve Robusta isimli temel iki kahve türü olduğunu söyleyen Şalcıgil dünyadaki kullanılan neredeyse tüm kahve demleme türlerini anlattı.

DEYİMLERDE YAŞIYAN BİR KÜLTÜR

Sarayda kahve pişirmek için kullanılan özel görevliler çalıştırıldığını belirten Şalcıgil ayrıca  içinde kahvenin geçtiği “Bir acı kahvenin kırk yıl hatrı vardır” gibi Türk kültüründe önemli yeri olan deyimlerden bahsetti.

 

MİSAFİR AĞIRLAMA ADABI VE NEZAKET

Şalcıgil ayrıca misafir geldiğinde servis edilen Türk kahvesinin misafirin açlık durumunu anlamakta işe yaradığından bahsetti. Misafir eğer kahvenin yanında servis edilen suyu önce içiyorsa, bunun onun aç olduğu anlamına geldiğini ve ev sahibinin sormadan yemek hazırladığını söyleyen Şalcıgil, Türk kahvesinin misafirperverlikte nezaketi sağlayan unsurlardan biri olduğunu vurguladı.

Yoğun ilgi gören programda düzenlenen soru cevap kısmında katılımcılar Türk kahvesine kültürüne olan meraklarını gidermek için oldukça renkli sorular sordu. Katılımcıların sorularını yanıtlayan Şalcıgil, kendi mutfağında nasıl lezzetli ve bol köpüklü bir Türk kahvesi pişirildiğini ve sunulduğunu ayrıntılı bir şekilde anlattı.

 

HEYECANLI ETKİNLİKLERLE TÜRK KÜLTÜRÜ TANITILACAK

Yunus Emre Enstitüsü ve Illinois Üniversitesi Urbana-Champaign’in yaptığı kültürel iş birliği kapsamında Türk kültürü, dili, sanatı ve edebiyatı hakkında başka etkinlikler de düzenlenecek.

TÜRK KAHVE KÜLTÜRÜNÜN ÖDÜLLÜ TEMSİLCİSİ

ABD’de 2009’da başlattığı Turkish-Coffee Lady isimli teşebbüsüyle ABD ve Avrupa’da Türk kahve kültürünü tanıtan Türk girişimci Gizem Şalcıgil White "Gezici Türk Kahvesi Evi" ile Türk kahvesini 4 yıllık bir turneye çıkmıştı.  Türk kahvesini tüm dünyaya tanıtmak için etkinlikler düzenleyen Şalcıgil White Türk kahvesi ile kültürler arasında barış köprüleri kuruyor. Şalcıgil'in aldığı birçok ödül bulunuyor. Haziran 2012’de Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan Türklerin kurduğu Bridge to Turkey Fund tarafından “Spirit of Humanity award" (İnsanlığın Ruhu Ödülü); 2013 Aralık’ta Digital Diplomacy Review (Dijital Diplomasi Dergisi) tarafından “Yılın Kültürel Diplomasi Projesi” ödülü; Şubat 2014’te Türk Kahvesi Kamyoneti projesiyle İstanbul Tourists Guide Union (İstanbul Turist Rehber Birliği) tarafından “Kültürel Sürdürülebilirlik Ödülü” ve Kasım 2015’te ise “Top Young Outstanding Persons 2015” ödülünü aldı.

Diğer Etkinlikler

Fas'taki Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Sale kentinde özel ihtiyaç sahipleri için iftar programı...

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsünde 7 Mart 2024 tarihinde Sabina Daciç'in kaleme aldığı ve geleneksel ev yemekleri ve...

Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan'da bulunan büyükelçi eşlerine Türk...

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE), Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlediği etkinliğe katılan siyasetçiler...