Yunus Emre Enstitüsü Salgın Döneminde Sanata Ayna Tutuyor

Yazıcı-dostu sürüm

Covidoscope Projesi, insanlığın ortak bir tecrübeye karşı benzer duygusal tepkiler ürettiğini, ancak bunun yanında ifadelerin çoğulluğu, çeşitliliği ve yerelliğiyle, her bir bireyin bu sahneye kendine has bir katkı yaptığını gösteriyor.  Bir çiçek dürbününde (kaleydoskop) bulunan aynaların renkleri yansıtmasıyla oluşan ahenkli görünüme benzeyen bu çeşitlilikten ilhamla projenin ismi “covidoscope” olarak seçildi. Salgın döneminde oluşmakta olan bu “ortak hafıza”ya anlamlı ve kalıcı bir katkı sunmak için yola çıkan Yunus Emre Enstitüsü, projeyle dönemin psikolojik ve sanatsal bir fotoğrafını çekiyor. 

Proje ilk çalışmalarından itibaren, dünyanın farklı yerlerindeki sanatçılarla özel bir iletişim kurdu. Etkileşim halinde olunan sanatçılar, projeyi Yunus Emre Enstitüsünün içinden geçtiğimiz bu dönemde sanat yoluyla dünya çapında yapılan dayanışmaya katkısı olarak yorumluyor ve çok olumlu dönüşler yapıyorlar.

Zengin seçkisiyle, özel yorumuyla ve dünyanın dört bir yanından sanatçıların katkılarıyla sürekli gelişen covidoscope koleksiyonun bir bölümünde; sanatsal çalışmaların, estetik anlatıların kitlesel olarak kabul görmüş etkileyici örneklerine yer verilecek. Diğer bölümlerde ise duygularla ve temalarla çizilmiş dünya haritalarında eserlerin izi sürülebilecek.

Aynı beklenmedik ve zorlu süreçten geçen insanların dayanışmasına, duygusal deneyimlerin birleştiriciliğine vurgu yapan Covidoscope ile bu birliğe katkı sağlanmaya, Yunus Emre Enstitüsünün “Gelin Tanış Olalım” düsturunun bir örneği sergilenmeye devam ediliyor.

http://www.covidoscope.org internet sayfasında Türkçe ile birlikte farklı dillerde paylaşıma açılacak olan projenin sosyal medya hesapları yayına başladı. Bu özel seçkiye dair ipuçlarını görmek için Covidoscope sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz: 

https://www.facebook.com/covidoscope

https://www.instagram.com/covidoscope

https://twitter.com/covidoscope

https://www.linkedin.com/in/covidoscope

https://www.youtube.com/channel/UCrJXFutMVj119_9CqXgpFIw

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün, KOVİD-19 salgınının küresel çapta duygusal ve sanatsal dışavurumlarına ayna tutan Covidoscope...

Röportaj: Deniz Renkveren, .tr dergisi

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile yaptığımız röportaj...

Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürüttüğü Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (...