Yunus Emre Şiirleri Kazakçaya Çevrildi

Yazıcı-dostu sürüm

Kazakistanlı genç şairlerin Kazakçaya kazandırdığı "Yunus Emre Seçkisi" kitabı, okurlarıyla buluştu.

Türkçenin en önemli şairlerinden olan Yunus Emre'nin, vefatının 700. yıl dönümünün UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınması ve T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından da 2021 yılının  “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmesi münasebetiyle, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Kazakistan Yazarlar Birliği iş birliğinde hazırlanan kitap bu yıl yayımlandı.

Prof. Dr. Erdoğan Boz'un iki bölümden oluşan Yunus Emre Seçkisi kitabı, Kazakistanlı 19 genç şair tarafından şiirleştirildi. Kitabın çevrisini ise Dr. Almagül İsina yaptı.

 

 

“ŞİİRLERDEKİ PEK ÇOK KELİME GÜNÜMÜZ KAZAKÇASINDA DA VAR”

Dr. İsina, yaptığı açıklamada, kitapta toplam 72 Yunus Emre şiirinin tercümesinin yer aldığını belirterek, "Yunus Emre'nin sade ama derin anlam içeren şiirlerinin orijinaline sadık kalınarak çevrilmesine önem verildi. Dışarıdan bakıldığında çok sade gibi görülen kelimelerde aslında muazzam anlam yüklüdür. Bu kelimelerin karşılığını bulmak zor olmadı çünkü şiirlerin orijinalindeki pek çok kelime günümüz Kazakçasında muhafaza edilmektedir. Bu sebeple kitapta, Kazakça çeviri şiirlerle Yunus'un 13. yüzyılda yazdığı şiirlerinin orijinaline de yer verildi." ifadelerini kullandı.

“YUNUS’UN ŞİİRLERİNDE GENÇLERİN BAKIŞ AÇISINI GÖRMEK İSTEDİK”

Eserin bin adet olarak basıldığını aktaran İsina, kitapları başta Kazakistan'daki kütüphaneler ve üniversiteler olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara bağışlamayı planladıklarını söyledi.

Kazakistan Yazarlar Birliği Nur Sultan Şubesi Müdürü Dauletkerey Kapuly da birlik olarak ülkenin edebiyat çevirisi alanında uzmanlaşmış 19 genç şairin söz konusu projeye katılımını sağladıklarını ifade etti.

Kapuly, ülkesinde Yunus Emre şiirlerinin daha önceki yıllarda tanınmış şairler tarafından çevrildiğini anımsatarak, "Bu kez Yunus'un şiirlerinde gençlerin bakış açısını görmek istedik." dedi.

 

 

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus...