Zenica'da "Matrakçı'nın Şehirleri"

Yazıcı-dostu sürüm

Bosna Hersek’in Zenica şehrinde Osmanlı döneminde yaşayan Minyatür Sanatçısı Nasuh Matrakçı’nin eselerinden oluşan "Matrakçı’nın Şehirleri" isimli minyatür sergisi, sanatseverlerle buluştu.

Yunus Emre Enstitüsü ve Zenica Preporod Galerisi iş birliğinde düzenlenen sergi yoğun ilgi gördü. Zenica Preporod Galerisi Başkanı Amna Sofiç, konuşmasında iş birliğinden dolayı Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür etti. Sofiç, Matrakçı Nasuh'un minyatür sergisinin uzun uğraşlar sonunda Zenica’da açılmasından dolayı büyük memnuniyet duyduklarını da ifade etti.

 

ÇOK YÖNLÜ BİR SANATÇI

Tarihçi Amir İsmiç, Matrakçı Nasuh'un Boşnak olduğunu hatırlatarak Osmanlı döneminde öne çıkan Boşnaklardan bahsetti. İsmiç, Osmanlı tarihi kaynaklarında genel olarak Boşnakların Osmanlı’daki yerinin ne kadar önemli olduğunu anlattı.

Zenica Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevad Drino, Matrakçı Nasuh’a sadece bir sanatçı gözüyle bakmamak gerektiğini ifade ederek, Matrakçı’nın aynı zamanda aynı zamanda matematikçi, sporcu, silahşor, tarihçi ve hattat olduğunu kaydetti.

Sergi, 24 Aralık 2021 tarihine kadar sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Çin'in başkenti Pekin'deki Yunus Emre Enstitüsünde Çinli çocukların katıldığı yaratıcı resim atölyesi...