Bakü’de “Osmanlı Hariciyesi’nin Güney Kafkasya Raporları” Kitabı Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Bakü Yunus Emre Enstitüsü destekleriyle Türkiye`de yayımlanan ve tarihçi Dr. Telman Nüsretoğlu'nun yayına hazırladığı “Osmanlı Hariciyesi`nin Güney Kafkasya Raporları” isimli kitabının tanıtımı gerçekleştirildi. Bakü Yunus Emre Enstitüsü konferans salonunda 28 Ocak 2021 tarihinde gerçekleşen etkinliğe T.C. Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı ve çok sayıda tarihçi ve bilim insanı katıldı.

OSMANLI İLE GÜNEY KAFKASYA ARASINDAKİ DİPLOMATİK İLİŞKİLER BU KİTAPTA

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selçuk Karakılıç, kitabın çok önemli bir zamanda yayımladığını söyledi. Türkiye ile Azerbaycan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümünün tamamlandığını kaydeden Karakılıç, bu kitapta yansıtılan bazı belgelerin Osmanlı İmparatorluğu ile Güney Kafkasya, özellikle Azerbaycan arasındaki diplomatik ilişkilerle ilgili olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Doç. Dr. Cahit Bağcı, kitabın şimdiye kadar incelenmemiş arşiv belgelerini ortaya koymasının yanı sıra, o dönemde yaşananlar hakkında detaylı bilgi verdiğini söyledi.

 

1852-1914 YILLARI ARASINDAKİ ARŞİVLER İNCELENDİ

Osmanlı Hariciyesi`nin Güney Kafkasya Raporları’nın Bakü Yunus Emre Enstitüsü destekleriyle Ankara’da yayımlandığını belirten ve kitabı yayına hazırlayan Dr. Telman Nüsretoğlu ise sözlerini şöyle sürdürdü:

“Osmanlı arşivlerinde uzun yıllar süren araştırmalarımız sonucunda, Osmanlı Hariciyesinin Güney Kafkasya Raporları adlı kitabımız yayınlandı. Kitabın hazırlanması sırasında 1852-1914 yıllarını kapsayan çok sayıda değerli arşiv malzemesi incelenmiştir. Kitapta bölge ile ilgili toplam 300 kadar önemli arşiv belgesi yayınlanmıştır.”

ERMENİ MESELESİ HAKKINDA DA DEĞERLİ BİLGİLER VAR

Kitabın Azerbaycan hakkında ilk kez yayımlanan çok sayıda arşiv belgesini içerdiğini belirten Dr. Nüsretoğlu söz konusu belgelerden şu şekilde bahsetti:

“Aralarında Ermeni meselesi ve Ermeni terörü tarihi hakkında değerli belgeler var. Ayrıca kitapta Hacı Zeynalabdin Tağıyev liderliğindeki Müslüman Yardım Cemiyeti'nin Anadolu'ya yaptığı yardımlar, Azerbaycan'daki gazete ve dergilerin faaliyetleri, Ahmed Ağaoğlu gibi Osmanlı Devleti'nin müstesna şahsiyetleri ve Bakü'de gelişen olaylarla ilgili değerli arşiv bilgilerini ele alınmaktadır. Kısacası Osmanlı Devleti'nin 1852-1914 yıllarında Güney Kafkasya'da açtığı konsolosluklar ilk kez bu kitapta kapsamlı olarak incelenmiştir. Başka bir deyişle, Osmanlı Hariciyesi`nin Güney Kafkasya Raporları, Azerbaycan hakkında ilk kez yayınlanan çok sayıda arşiv belgesini içermektedir.”

 

 

Diğer Etkinlikler

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal...

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türkiye’nin Viyana Başkonsolosluğu ve Viyana Yunus Emre Enstitüsünün...

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...