Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı

Yazıcı-dostu sürüm

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Romanya'nın başkenti Bükreş'te "Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı"nın üçüncüsünü düzenledi.

Çalıştaya, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz, eski Romanya Başbakanı Victor Ponta, yazar Hayati İnanç, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu üyesi Dr. Ahmet Kılıç, Yunus Emre Enstitüsü Bükreş Müdürü Mustafa Yıldız ve çok sayıda davetli katıldı.

RTÜK Başkanı Şahin, 29 Ocak 2021 tarihindeki etkinlik öncesinde, kurum olarak Yunus Emre Enstitüsü ile üçüncüsü gerçekleştirilmekte olan çalıştayın çok ciddi şekilde takip edilen ve değer verilen bir program haline geldiğini söyledi.

"Bu tür organizasyonların artmasının yurt dışındaki Türklerin, vatandaşlarımızın, soydaşlarımızın, yurt dışındaki Türkçe dostlarının, devletini, milletini kendi yanlarında hissetmesi bakımından önem arz etmektedir." diyen Şahin, kendilerine bu iş birliği fırsatını veren başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a da şükranlarını sunduğunu dile getirdi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Ateş de kurum olarak bulundukları ülkelerde güvene dayalı bağlar oluşturduklarını anlattı.

Türkiye'den gelen bilim insanlarının sunumlarıyla Rumen halkı ve medyasıyla bir araya gelindiğini belirten Ateş, çalıştayı biraz daha geliştirdiklerini ve sonuçlarını bildiri olarak yayımladıklarını ifade etti.

Ateş, Türkçenin medya mecralarında, içerik üretiminde daha fazla kullanılması açısından çalıştayı çok kıymetli bulduğuna işaret ederek, bu açıdan iki kurumun birlikte çalışmasının oldukça verimli olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Füsun Aramaz da Romanya'da Türkçenin çok özel bir yeri olduğuna dikkati çekerek, bu etkinlikle Türkçe öğreniminin bir kez daha önemine işaret edildiğini aktardı.

ESKİ BAŞBAKAN PONTA, TÜRKÇE AÇILIŞ KONUŞMASI YAPTI

Etkinliğin açılışında Türkçe konuşma yapan Romanya’nın eski Başbakanı Victor Ponta, Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe öğrendiğini ve ilk kez bir organizasyonda kalabalığa Türkçe hitap ettiği için heyecanlı olduğunu dile getirdi.

"Sizlere Türkçe konuşarak sürpriz yapmak istedim." diyen Ponta, eski bir başbakan olarak değil çalışkan Türkçe öğrencisi olduğu için programa katıldığını ifade etti.

Çalıştay, daha sonra yazar Hayati İnanç’ın kitap imza etkinliği ve Rumen müzik grubu Anton Pann'ın "Türk ve Rumen Ezgileri" müzik dinletisiyle devam etti.

OYUN ATÖLYESİNDE ÇOCUKLAR TÜRK MASALLARINI DİNLEDİ

Etkinlik kapsamında 30 Ocak 2022  tarihinde, Bükreş Yunus Emre Enstitüsünde merkezinde çocuklar için "Atölye Çalışmaları" da gerçekleşti.

RTÜK ve Yunus Emre Enstitüsün iş birliği ile Bükreş Yunus Emre Enstitüsü binasında düzenlenen oyun ve masal atölyesine Türk ve Rumen çocuklar katıldı. Atölyeden önce ailelere ve çocuklara kahvaltılık ikramlar servis edildi.

Atölye boyunca eğlenceli dakikalar yaşayan çocuklar, Türk masallarını dramatize edilmiş şekilde dinleme fırsatı yaşadı.

Çocuklar hem oynarken öğrendi hem de doyasıya eğlendi. Oyun ve masal atölyesinde oldukça eğlenceli dakikalar yaşayan çocuklar medya okuryazarlığı hakkında da bilgi aldı. Türk şarkılarıyla dans eden, hayal gücünü geliştiren etkinlikler ile düşünen çocukların toplu fotoğraf ve video çekimi ile atölye son buldu. Çocukların aileleri programdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

 

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Belçika'nın başkenti Brüksel'de 25-27 Nisan 2024 tarihlerinde  ...

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlenen "Kütüphane Söyleşileri"ne Gürcü yazar Beka...

Kazakistanlı dombra sanatçısı Arslanbek Sultanbekov ile Bosna Hersekli virtüöz Zeyd ...

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Diğer Etkinlikler

Türkiye’nin meşhur kardiyologlarından Prof. Dr. Özlem Arıcan, Azerbaycan TIBB Üniversitesinde hekim adaylarıyla bir...

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) ev sahipliğinde "Türkçe Öğretim Merkezi Yöneticileri Koordinasyon Toplantısı"...

Arnavutluk’un kuzeyindeki İşkodra kentinde, "İşkodra Kahramanı Hasan Rıza Paşa ve Geçmişten Günümüze Türkiye-Arnavutluk...

T.C. Vatikan Büyükelçiliği, Ukrayna’nın Vatikan Büyükelçiliği ve Roma Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle “Ekmek ve...

Diğer Etkinlikler

Meksika'nın başkenti Mexico City'de Yunus Emre Enstitüsü (YEE) koordinesinde "Türkiye-Meksika Medya...

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk ve Sırp gazetecilerin bir...

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Priştine Yunus Emre Enstitüsü (YEE) iş birliğinde Kosova’nın başkenti...

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında dünyanın dört bir yanında Türkçeye gösterilen yoğun...