Yunus Emre Enstitüsü Bağdat Projesiyle Küresel Erişim Alanını Genişletiyor​​​​​​​

Yazıcı-dostu sürüm

Türkçe kültürünü küresel düzlemde tanıtılması amacıyla, Yunus Emre Enstitüsünün Bağdat’taki merkezi, Iraklılara Türkçe öğrenme faaliyetlerinin kapılarını açmak üzere yeni bir projeyi başlattı.

Türkiye ile Irak Arasındaki Bağların Güçlenmesi Hedefleniyor

Türkiye’nin Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney, amaçlarının Türkiye ve Irak arasındaki bağları kuvvetlendirerek yeni nesle Türkçe sevgisini aşılamayı istediklerini kaydetti.

Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde Türkçe sevgisinin önemli bir rol oynadığını belirten Bağdat Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ahmet Can Turgut, Bağdat’ta Yunus Emre Enstitüsünün faaliyetlerinin başlamasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Koordinatör Turgut, Enstitünün faaliyetleriyle Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini amaçladıklarını kaydetti.

Yunus Emre Enstitüsü kurulduğundan bu yana Türk dili ve kültürünü yüz yüze ve çevrim içi kurslarla milyonlarca kişiye tanıttı.

2023 yılı verilerine göre Türkiye ve Türk kültürüne yönelik giderek artan talep Enstitüye bağlı kültür merkezleri ve çevrim içi platformlarda düzenlenen Türkçe öğretim faaliyetleriyle karşılanıyor.

Enstitü, dünya genelindeki merkezlerini artırmayı ve Türk dili ile kalıcı köprüler kurmayı amaçladığını açıklamıştı. Bağdat projesi de bu amacın bir parçası olarak hayata geçirildi.

Büyükelçi Güney, yaptığı açıklamada Irak ve Türkiye arasındaki kültürel diplomasinin tarihi derinliğinden bahsetti. Irak’ta Türkçe öğrenmeye yönelik büyük bir ilginin olduğunu belirten Büyükelçi ayrıca Türk dili öğretiminin bu talep karşılamak üzere alınan insiyatiflerden biri olduğunu dile getirerek şu ifadelerde bulundu:

“Türkiye’nin bir diğer marka değeri olan ve 60’a yakın ülkede 90 kadar temsilcisi bulunan Yunus Emre Enstitüsü ile Bağdat’ta bir araya geldik.”

“Yunus Emre Enstitüsü kültürel bağları kuvvetlendirecek”

Büyükelçi Güney ayrıca YEE’nin Bağdat’taki rolünü şu sözlerle değerlendirdi: “Daha önce çeşitli etkinliklere katılarak markamızı dünyaya tanıttığımız Maarif Vakfı ve Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) yanına Yunus Emre Enstitüsü de katılmış oldu.”

Bağdat YEE Koordinatörü Turgut ayrıca Bağdat’ta başlattıkları faaliyetler nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getirerek Enstitünün faaliyetleri aracılığıyla iki ülke arasındaki kültürel bağları daha da güçlendireceklerini dile getirdi.

Turgut, bu zamana kadar Yunus Emre Enstitüsünün Bağdat’ta açtığı Türkçe kurslarına 70 Iraklı öğrencinin katıldığını ve Irak İç İşleri ve Savunma bakanları ile imzalanan mutabakat zaptı ile Irak’taki kamu personeline yönelik olarak 2024 Mart ayında Türkçe kursları açılacağını söyledi.

Bağdat YEE Koordinatörü Turgut ayrıca çevrim içi kurs kayıtlarının Bağdat dışında ikamet eden öğrencilere açıldığını ve gelecek dönem ise Türkçe kurslarının yanı sıra kültürel, bilimsel ve akademik faaliyetler, şan eğitimi kursları ile sinema günlerinin düzenleneceğini açıkladı.