“Akademi Rumeli-5 Projesi” Edirne’de Başladı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti Edirne Valiliği himayelerinde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği iş birliğiyle yürütülen Akademi Rumeli-5 Projesi’ne,  bu yıl İşkodra Yunus Emre Enstitüsünün de proje ortaklığıyla Arnavutluk ilk kez katıldı.

Akademi Rumeli Projesi, Türkiye, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Kırım, Ukrayna, Gagauz Yeri, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek ve Romanya‘dan gelen üstün yetenekli 168 kişinin katılımıyla 22 Temmuz Pazartesi günü düzenlenen açılış töreniyle başladı. Edirne Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemaleddin Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlenen törende Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Abdullah Eren, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile 12 ülkeden gelen katılımcılar yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Kosovalı sanatçı Cennet Popus’un kum sanatı gösterisinin ardından program YTB Başkanı Abdullah Eren ve Edirne Valisi Ekrem Canalp’in açış konuşmaları ile devam etti.

Balkanlar, Türkiye'nin Bir Parçasıdır

Dünyanın dört bir yanında soydaş ve akraba topluluklarının olduğunu belirten Eren, "Bizim her zaman 'gönül coğrafyası' diye kullandığımız bir tabir var. Hiçbir terminolojide karşılığına rastlayamayacağınız ama Türkiye'nin dış politikasını kavramsallaştırırken kullandığı bir tabir gönül coğrafyası. Balkanlar Türkiye'nin hakikaten bir parçası, ben aslen Batı Trakyalıyım. Babam Gümülcine'nin köyünde doğdu, büyüdü. Ben İstanbul doğumluyum ama Batı Trakya'ya her zaman gittik geldik." diye konuştu.

Türkiye'nin yakın zamana kadar Balkanlar'dan sürekli göç aldığını hatırlatan Eren, hep birlikte el ele verip, Türkiye'nin ve Balkanlar'ın geleceğini birlikte kuracaklarını anlattı. YTB'nin uluslararası öğrencilere yönelik "Türkiye Bursları" imkânı verdiğini aktaran Eren, dünyanın 170 ülkesinden 150 bin başvuru aldıklarını aktardı.

Akademi Rumeli Bir Kardeşlik Köprüsüdür

Vali Canalp ise Akademi Rumeli'nin bir kardeşlik köprüsü olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, "Bu kardeşlik köprüsünü inşa etmiş olan ustalar, mimarlar burada. Bu kardeşlik köprüsüne hepiniz hoş geldiniz. Edirne, Türkiye’de 81 ilden bir tanesidir, Trakya'daki 3 ilden bir tanesidir ama hepimiz biliyoruz ki Edirne, Edirne’den ibaret değildir. Edirnelilerin sorumluluğu da Edirne’den ibaret değildir. Akademi Rumeli Edirnelilerin sorumluluk duygusunun bir yansımasıdır. Çünkü Edirne ve Edirneliler inanıyor ki Edirne Balkanlar'a açılan bir kapıdır. Edirne'nin bütün Balkan coğrafyasıyla ilgili sorumlulukları vardır ve Akademi Rumeli-5 Projesi de bu sorumluluk duygusunun bir yansımasıdır." ifadelerine yer verdi.

Akademi Rumeli'nin bir gönül projesi olduğunu aktaran Canalp, projenin bu işe gönül veren insanların bir araya gelmesinden dolayı başarılı olduğunu vurguladı.

Türkiye, Her Zaman Arnavutluk’un Yanında

Akademi Rumeli Projesi’ne Arnavutluk grup lideri olarak İşkodra Yunus Emre Enstitüsünü temsilen konuşma yapan Abdussamed Dani, “Türkiye, her zaman Arnavutluk’un yanında olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Bu proje sayesinde iki ülke arasında gönül köprüleri kurulmaktadır.” şeklinde konuştu.

Türkiye, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Kırım, Ukrayna, Gagavuz Yeri, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek, Romanya’dan gelen katılımcılar, Edirne Valiliği önünde buluştu. Yaşadıkları ülkelerin yöresel kıyafetlerini giyinen öğrenciler, Edirne Valisi Ekrem Canalp'i ziyaret etti.

Ziyaretin ardından öğrencilerden oluşan kortej, Vali Canalp ve eşi Ayten Canalp ile halk eğitim merkezinde düzenlenen açılış programına katıldı. Program kapsamında 168 katılımcı 30 Temmuz'a kadar edebiyat, medya - iletişim, görsel sanatlar, tarih - kültür, gastronomi, tiyatro - sinema ve müzik alanlarında uzman kişilerden eğitim alacak.