Amsterdam’da "Hitit İmparatorluğu ve Yazılı Kaynakları" Konferansı Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü, Anadolu’nun kadim medeniyetlerinden Hitit İmparatorluğu hakkında önemli bir konferans düzenledi. Konferansta Hititlerin yazılı kaynakları ve tarihte oynadıkları role değinildi.

Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü, Hitit İmparatorluğu hakkında oldukça bilgilendirici bir konferans düzenledi.  17 Eylül 202'de düzenlenen konferansta Anadolu’nun kadim medeniyetlerinden Hitit İmparatorluğu’nun tarihi anlatıldı.

Göbeklitepe ve Truva hakkında düzenlenen konferansın ardından gerçekleştirilen "Hitit İmparatorluğu ve Yazılı Kaynakları" isimli programda, Leiden Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Willemijn de Waal, Hitit medeniyetinin tarihi hakkındaki önemli olayları konuştu.

Konferansta Dr. Waal, kil tabletler üzerindeki yazıların birçok örneğini gösterdi. Hitit kültüründen kalan belgeler, Hitit medeniyetindeki yaşam biçimi ve inançlar masaya yatırıldı. Hem savaş zamanları hem de barış zamanında yaşanan birçok olayın tarihi, Hitit İmparatorluğu’nun başkenti Hattuşa (Boğazkale) ve tarihi de konferansta anlatıldı.

İNSANLIK TARİHİNİN BİLİNEN İLK BARIŞ ANTLAŞMASI

Dr. Waal konferans sırasında Hititlerin Mısırlılarla olan ilişkilerine değindi. M.Ö. 1274'te iki ülke arasında patlak veren Kadeş Savaşı ve Mısırlı Faroe Ramses II ile Hitit kralı Hattuşalı III. arasında M.Ö. 1259'da yapılan ünlü barış antlaşmasının yazılı olduğu kil tablet önemli konularından biri oldu. Orjinali İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde bulunan kil tablet, insanlık tarihinde bulunan ilk barış antlaşması olarak geçiyor ve tabletin bir kopyası Birleşmiş Milletler Büyük Salonu'nda sergileniyor.

Hitit kralı Šuppiluliuma döneminin ve kendisinden sonra kral olan oğullarından II. Mursilli'nin hikayeleri de konferansta anlatıldı. Kral II. Mursilli, 20 yıl boyunca çok sayıda insanı öldüren salgın nedeniyle hükümdarlığı sırasında yaşadığı zor günler ve duaları konferansın ilginç ayrıntıları arasında yer aldı.

Diğer Etkinlikler

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal...

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türkiye’nin Viyana Başkonsolosluğu ve Viyana Yunus Emre Enstitüsünün...

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...