Anadolu’nun Dört Bir Yanındaki Göz Alıcı Mesken Örnekleri “Türk Evi” Sergisinde

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 28 Mayıs – 12 Haziran 2022 tarihleri arasında düzenlenen Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Yunus Emre Enstitüsünün tarihî Ulus binasında Türk Evi Sergisi açıldı.

Dünyaca ünlü Ağa Han Mimarlık ödülünü üç kez kazanmış tek mimar olan düşünce adamı mimar Turgut Cansever’in “İnsanın dünyadaki esas vazifesi dünyayı güzelleştirmektir” sözünden esinlenerek hazırlanan sergi Anadolu’nun farklı bölgelerinin çarpıcı Türk evi örnekleriyle genç nesilleri buluşturmayı amaçlıyor.

Sanatçı Akademisyen Abbas Ketizmen’in sulu boya tekniği ile hazırladığı 30 Türk evi tablosuna yer verilen sergide mekânsal içeriklerle zenginleştirilmiş Türk evi, ziyaretçilere profesyonel rehberler eşliğinde anlatılıyor.

TÜRK EVİ “ORTAK AKLIN” ESERİDİR

Türk evinin günümüze kadar uzanan yaşam serüveninin konu edildiği sergide Türk evi, düşünsel aşamadan, tasarım ve üretim aşamasına “ortak aklın” eseri olarak nitelendiriliyor. Evin Anadolu’daki yapım aşamasıyla ilgili olarak ise sergide ziyaretçiler için yer verilen bilgilendirme panolarındaki yazılarda şu ifadelere yer veriliyor:

“Bir kişi ev yaptırmaya karar verdi mi, sora araya bulduğu ustanın evine bir çuval buğday yollardı. Ustanın o işi yapmaya gönlü varsa buğdayı alıkoyardı. Böylece iş başlardı. Evvela usta ile işi veren ailenin birbirlerini iyi tanıması esastı. Usta iyiden iyiye tanırdı iş vereni... Hali vakti yerinde mi, kaç çocuğu var, başka olacak mı?... İşveren de ustaya, istediği ev ile ilgili düşündüklerini anlatırdı. Kimi isteklerini de daha önceden bildiği, gördüğü örneklerin yanına götürüp gösterirdi.”
 

 

OSMANLI ŞEHRİ CUMBALARLA SANAT ESERİNE DÖNÜŞÜR

Türk evinin sokakla bağını kurmak üzere estetik bir çözüm olarak geliştirilen cumba için sergide yer alan açıklamada “Üç tarafı pencereli olan cumbalar evin daha fazla güneş almasını sağlamanın yanı sıra tiyatro locası gibi sokağın, şehrin seyri içindir. Cumba çıkmaları ile zenginleşen Türk evi, Osmanlı şehirini, sokak dokusunu sanat eserine dönüştürür” ifadeleri kullanılıyor.

Başkent Kültür Yolu Festivali rotasında durak noktalarından biri olan Yunus Emre Enstitüsünde 12 Haziran’a kadar sanatseverlerle buluşacak sergi, 10.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.

 

 

 

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Çin'in başkenti Pekin'deki Yunus Emre Enstitüsünde Çinli çocukların katıldığı yaratıcı resim atölyesi...

Türk ve Çinli sanatçılar, Çin'in başkenti Pekin'de iki ülkenin kültürel motiflerini buluşturan eserlerin yer aldığı...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...