Çingene Kızı Büyüledi

Yazıcı-dostu sürüm

Arkeoloji Yaz Okulu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının katkılarıyla Gaziantep’te kültürel ve tarihi gezileri ile devam ediyor. 

Sahip olduğu birbirinden değerli eserlerle ziyaretçilerini hayran bırakan Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenen mozaiklerin tarihini yerinde öğrenen Arkeoloji Yaz Okulu öğrencileri, müze koleksiyonları içerisinde ön plana çıkan bronz Ares (Mars) Heykeli ve Çingene Kızı mozaiğine yoğun ilgi gösterdi. Her bir eserin dönemi ve tarihi yolcuğu hakkında detaylı bilgi alan katılımcılar, Zeugma'nın simgesi haline gelen “Çingene Kızı”na hayran kaldı.  

Geçmiş dönemde İpekyolu'nun önemli bir geçiş noktası olması nedeniyle zengin bir mirasa ev sahipliği yapan şehrin çarşıları ve hanlarını ilgiyle gezen katılıımcılar, Bakırcılar Çarşısı'nda birçok el sanatı esnafının ürettiği el emeği ürünlerin yapılışını yerinde izledi. 

Müze ve şehir gezisinin ardından 6000 yıllık geçmişi ile uluslararası çapta  değer gören Gaziantep mutfağının eşsiz lezzetlerini denemek için yola çıkan katılımcılar, gastronomi şehrinde yöresel yemeklerin tadını çıkardı. 

Arkeoloji Yaz Okulu'na Hindistan'dan katılan Sheno Roy, gezi ile ilgili izlenimlerini şu sözlerle aktardı: 

"Türkiye’ye ilk defa geldim. Arkeoloji Yaz Okulu ile burda olmaktan dolayı çok mutluyum. Yunus Emre Enstitüsüne bizi burada ağırladığı için çok teşekkür ederim, harika zaman geçiriyorum. Burada, Gaziantep’te olmak benim için çok güzel bir tecrübe çünkü ilk defa bir mozaik müzesine gittim ve Zeugma Mozaik Müzesi için çok heyecanlandım. Gördüğüm mozaikler karşısında çok etkilendim çünkü her biri ayrı ayrı eşsiz birer sanat eseriydi. Müze turumuzun en son kısmına geldiğimizde  karanlık bir odanın içinde parlayan “Çingene Kızı” mozaiği ile karşılaşmak büyüleyiciydi. Müzeden sonra şehri gezmeye başladık ve geleneksel çarşıları görmek beni çok mutlu etti. Özellikle bakır çarşısının her bir köşesinde Gazianteplilerin elleriyle yaptıkları ürünleri görmek çok güzeldi. Yapılırken izleme fırsatı yakaladığım için çok mutluyum. Gaziantepliler bizi hep gülümseyerek karşıladı hepsi çok sıcakkanlı insanlar.  Her bir sokağında harika baharatlar, fıstıklar ve tatlılar var. Özellikle muhteşem katmer tatlısının tadını unutmayacağım. Yunus Emre Enstitüsüne unutulmaz kıldığı hatıralar için çok teşekkür ederim."

Şanlıurfa, Ankara, Çorum ile devam edecek "Arkeoloji Yaz Okulu" programı İstanbul’da son bulacak.