“Dünya Edebiyatı” Dergisinin Türkiye Özel Sayısı Çıktı

Yazıcı-dostu sürüm

Azerbaycan Yazarlar Birliği Sanatsal Tercüme ve Edebi İlişkiler Merkezinin baskısı olan “Dünya Edebiyatı” dergisinin “Türkiye: Hikâye” özel sayısı yayımlandı.

Derginin yeni sayısında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için 19 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul’dan Samsun’a gidişinin 100. yıl dönümü münasebetiyle Türk edebiyatına yer verildi.

Çağdaş Türk hikâyeciliğinin kurucularından Ömer Seyfettin, Memduh Şevket Esendal, Refik Halit Karay, Sait Faik Abasıyanık ve diğer klasiklerin yanı sıra aralarında Murat Yalçın, Mukadder Gemici, Mustafa Çiftçi ve Sine Ergün gibi yeni nesil edebiyatçıların da yer aldığı 55 yazarın seçme eserleri derginin özel sayısında yayımlandı. Eserlerin çoğu Azerbaycan Türkçesine ilk kez çevrilirken Azerbaycan okurları Halikarnas Balıkçısı, Rıfat Ilgaz, Yusuf Atılgan, Vüsat O. Bener, Adalet Ağaoğlu ve Bilge Karasu gibi ünlü imzaların hikâyeciliği ile de tanışma fırsatı yakaladı.

A.C. Kültür Bakanı Ebülfes Garayev’in önemli bir kültürel eylem olarak ifade ettiği çalışmayı, Azerbaycan-Türkiye kültürel ilişkilerine sağlanan büyük katkı olarak değerlendirdi. Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı, Halk Yazarı Anar Rızayev özel yayının iki ülke edebiyatı arasında daha güçlü bağlar oluşmasına vesile olacağını dile getirdi.

Dr. Sedaget Gasımlı’nın “Türkiye Edebiyatında Yeni Hikâyecilik”, edebiyatçı Gismet’in “Dünden Bugüne Türkiye Hikâyesi” ve Sima Şefizade’nin “Çağdaş Türkiye Hikâyeciliğine Bir Bakış” adlı Türkiye hikâyeciliğini yorumladığı kuramsal yazılara da yer verilen dergi vesilesi ile Türk hikâyeciliğinin zenginliğini Azerbaycan okurları ile paylaşılmış oldu.