Göbeklitepe Dünya Turunda

Yazıcı-dostu sürüm

2019 Göbeklitepe yılı kapsamında dünya turuna başlayan “Türkiye Haftası” Etkinliklerinin İlk Durağı Romanya oldu.

2019 Göbeklitepe yılı kapsamında “Göbeklitepe: İnsan ve Hayat” ana temasıyla Yunus Emre Enstitüsü “Türkiye Haftası”nı ilk durağı Romanya’da 3-7 Nisan 2019 tarihleri arasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Bükreş Büyükelçiliği, Türk İş Adamları Derneği, Romanya Kültür Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı gibi kurum ve kuruluşların destekleriyle gerçekleştiriliyor.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Celal Uludağ’ın Romanya Milli Kütüphanesinde verdiği açılış konferansında Göbeklitepe’nin tarihsel süreci, dünya tarihi açısından önemi ve bölgede yürütülen çalışmalar ile ilgili bilgiler aktarıldı.

Açılış konferansına T.C. Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz başta olmak üzere akademisyen, arkeoloji bölümü öğrencileri, müzeciler ve seçkin davetlilerden oluşan çok sayıda misafir katıldı.

Göbeklitepe’nin anlatıldığı ve katılımcıların sorularıyla devam eden konferansın ardından kazı alanı ve anıtların detaylı resimlerinden oluşan bir fotoğraf sergisi de açıldı.

Anadolu Desenleri Bükreş’te

Medeniyetlere ev sahipliği yapmış Anadolu’nun birbirinden farklı renklerinden esinlenerek hazırlanan “Anadolu Medeniyetleri Seramik Sergisi” Türkiye Haftası kapsamında Romanya Tarih Müzesinde Bükreşli sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Anadolu Üniversitesinde öğretim üyesi sanatçılar Prof. Dr. Sıdıka Sevim ve Dr. Cemalettin Sevim’in kişisel eserlerinden oluşan “Anadolu Medeniyetleri Seramik Sergisi” Romanya Tarih Müzesinde 04 Nisan tarihinde Romanya Kültür Bakanlığı Devlet Sekreteri Irina Caja ve Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz tarafından açıldı.

Sanatçıların uzun süreden bu yana Anadolu medeniyetleri üzerine yaptıkları desen ve seramik çalışmalarının yer aldığı sergide aynı zamanda Müzenin envanterinde yer alan ve ilk defa görücüye çıkan tarihi İznik çinileri 19 Nisan’a kadar ziyaret edilebilir.

Bükreş Üniversitesinde Anadolu Seramik Sanatı Konuşuldu

Sergi açılışının ardından öğretim üyeleri Prof. Dr. Sıdıka Sibel Sevim ve Dr. Cemalettin Sevim’in katılımlarıyla Bükreş Üniversitesi Tarih Fakültesinde gerçekleştirilen çalıştay ve atölye ile Anadolu seramik sanatının tarihi ve kültürü katılımcılarla paylaşıldı.

Film gösterimlerinden müzik atölyelerine, Türk mutfağı tanıtımlarından geleneksel çocuk oyunları köşesine kadar geniş bir etkinlik dizisinden oluşan Türkiye Haftası Romanya etabını 7 Nisan’da tamamlayacak.