GPDNet Tanıtım Toplantısı İstanbul’da Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün Haziran ayında üç yıllık dönem başkanlığına seçildiği Küresel Kamu Diplomasisi Ağının ve dönem başkanlığının tanıtımı, 7 Ekim Cuma günü İstanbul'da Pera Otel’de gerçekleştirildi.

Tanıtım, Türkiye'ye ilk defa gelen GPDNet üyelerinin  Yunus Emre Enstitüsünün organize ettiği Anadolu Medeniyetleri Turu süresince yaşadıkları deneyimleri içeren kısa bir videoyla başladı. 

Video gösteriminin ardından açılış konuşmasını yapan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, GPDNet’in kurulma hikayesi ve bugüne kadarki faaliyetleri hakkında kısa bilgi verdi.

Ateş, konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

“İçinde bulunduğumuz dönemde  ülkeler arasındaki farklılıkları, sınırları, sayısız engelleri aşarak insanlık âleminin ortak çıkarları doğrultusunda çalışmalar yapan klasik diplomasi gibi alışagelen araçlardan daha farklı olan yepyeni bir kavramla yüz yüzeyiz. Henüz çok yeni bir geçmişi olmasına rağmen kusa sürede 5 kıtada, 38 ülkede, 46 şehirde teşkilatlanmış, Türk dilini ve kültürünü tanıtmak amacıyla 450 den fazla personeliyle çalışmalar yapmakta olan Enstitümüzün kazanmış olduğu deneyimle ağa dönem başkanlığı süresince önemli katkılar yapacağından hiç şüphemiz yok. Eş zamanlı olarak ağın kurumsallaşmasının güçlendirilmesi, önümüzdeki üç yıllık dönemde birlikte kamu diplomasisi ruhuna uygun ses getirecek somut çıktıları olan projelerin gerçekleştirilmesi, 2017 yılı ikinci yarısında, Ümit ederim ki aramıza katılmış birçok yeni üye ülke ile, GPD-Net'in 4.Genel Kurulunu İstanbul’da toplayacağız.  GPD-Net’in amacı sadece kültürel çeşitliliğe katkı yapmak değil, kültürel çeşitliliğin eşit ve adil biçimde temsil edilmesine imkân sağlayan bir platform kurmaktır.

GPDNet dünyayı Uzak Doğu, Orta Doğu, Batı gibi çoktan coğrafi olmaktan çıkıp siyasallaşmış kavramlarla zincirlemek yerine, ister uzak, ister yakın olsun, başka bir coğrafyada yeşermiş ürünlerin özgürce bir araya geleceği eşsiz bir medeniyet bahçesi kurmak için çalışan bir kültürel diplomasi anlayışına hizmet edecektir. Bu ağır sorumluluğu ağın kuruluş felsefesine uygun hep birlikte el ele vererek yerine getireceğimizden de eminiz. Bu noktada, Küresel Kamu Diplomasisi Ağının 2016-2019 arasını kapsayan dönem başkanlığımızın  tüm ülkeler için hayırlı olmasını diler insanlarımızın doğruluk, ahlak ve farklılıklarının uyumu  Temel'inde ideal barış ve huzura ulaşabilmesi için  kamu diplomasisi alanında yaptığınız ve yapacağınız tüm katkılardan dolayı her birinize teşekkürlerimi sunarım.”

Açılış konuşmasından sonra Prof. Dr. Ateş, GPDNet üyelerine hediyelerini takdim etti.

Anadolu Medeniyetleri Turu Projesi

Küresel Kamu Diplomasisi Ağının Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen ilk faaliyeti GPDNet Anadolu Medeniyetleri Turu Projesi oldu. Söz konusu proje kapsamında 2-9 Ekim 2016 tarihlerinde Nevşehir, Ankara, İstanbul şehirlerinde farklı etkinlikler yapıldı. Anadolu Medeniyetleri Turu’na, GPDNet temsilcilerinin dışında üye ülkelerin önemli kamu diplomasisi aktörleri ve Türkiye'deki üst düzey resmî temsilcileri de yer aldı.

GPDNet Nedir?

Küresel Kamu Diplomasisi Ağı (Global Public Diplomacy Network-GPDNet) 2014 yılında Güney Kore'nin başkenti Seul'de Yunus Emre Enstitüsünün de aralarında bulunduğu dokuz ülkenin (Filipinler, İsveç, Kore, Tayvan, Nijerya, Polonya, Portekiz, Singapur ve Türkiye) kamu ve kültür diplomasisi kurumları tarafından kurulmuştur. Macaristan'ın da eklenmesiyle üye sayısı 10’a yükselmiştir. Dünyanın farklı bölgelerinde yer alan kültür ve kamu diplomasisi alanında faaliyet gösteren enstitülerin teorik ve pratik sahada bilgi paylaşımını sağlamak, ikili ve çok yönlü projeler hazırlamak amacıyla GPDNet, 23 Ekim 2014 tarihinde enstitü temsilcileri tarafından “Küresel Kamu Diplomasisi Kurumları Mutabakat Zaptı” imzalanarak kurulmuştur.