Nazım Hikmet Doğumunun 122. Yılında Rusya’da Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Rusya’nın başkenti Moskova’da Türk edebiyatının önemli isimlerinden Nazım Hikmet’in doğumunun 122. yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü, Moskova Kültür Bakanlığı, Moskova Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Moskova Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi ve Rusya Federasyonu Sinematograflar Birliği tarafından düzenlenen etkinliğe Moskova’daki Dom Kino ev sahipliği yaptı.

Etkinliğe, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç ve eşi Betül Bilgiç’in yanı sıra Yunus Emre Enstitüsü Denetim Kurulu Üyesi Ali Özgündüz, Moskova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Ülker, Moskova Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Ali Galip Savaşır ve Moskova Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi Müdürü Aleksandra İlyina katıldı.

Sinema Sanatçısı Türkan Şoray ile çok sayıda Türk ve Rus davetlinin yer aldığı programda, Şoray’ın hayatını anlatan kısa bir film gösterimi yapıldı.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Bilgiç, gerçekleştirdiği konuşmada, sanatın evrensel olduğunu belirterek “Nazım Hikmet, ölümünden yıllar sonra bile buradaki Türkleri ve Rus dostlarımızı aynı salonda buluşturabiliyor. Sanatın evrenselliğini bir kez daha bize kanıtlıyor.” dedi.

“Nazım Hikmet, Türkiye ile Rusya arasındaki etkileşime önemli katkılarda bulundu”

Yunus Emre Enstitüsü Denetim Kurulu Üyesi Özgündüz ise Nazım Hikmet’in “ciddi” eserler ortaya koyduğunu belirterek “Nazım Hikmet, 122. yılında hâlen şiirleri ve eserleriyle yaşamaya devam etmektedir. Türkiye ile Rusya arasındaki dostluk ilişkilerine ve kültürel etkileşime önemli katkılarda bulunan Hikmet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verdiğimiz Kurtuluş Savaşı’nı en güzel anlatan şairlerin başında geliyor.” ifadelerini kullandı.

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Savaşır da Nazım Hikmet’in Rusya ve Türkiye’nin ortak değeri olduğunu belirterek “Nazım, tıpkı bu salonda olduğu gibi dünya görüşleri, yaşam şekilleri, dilleri, düşünceleri farklı olan kişileri dostlukla, kardeşlikle bir araya getirmeye devam ediyor. Nazım’ın eserleri ve düşünceleri, yolumuzu aydınlatıp yeni nesillere ilham oluyor.” diye konuştu.

Sanatçı Türkan Şoray ise Nazım Hikmet’in doğumunun 122. yılı dolayısıyla Moskova’da olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek “Nazım Hikmet, kalbimden akan sözcüklerden oluşan benzersiz şiirleriyle bize de her zaman en yoğun duyguları yaşattı.” dedi.

Etkinlik, başrollerini Türkan Şoray, Alla Sigalova ve Faruk Pekel’in paylaştığı 1978 yapımı “Bir Aşk Masalı-Ferhat ile Şirin” filminin gösterimiyle devam etti.

Türk-Rus ortak yapımı ve Nazım Hikmet’in 3 perdelik bir tiyatro oyunu hâlinde yazdığı “Ferhad ile Şirin” eserinden esinlenerek senaryolaştırılan film, Türkçe alt yazılı olarak Rusça yayınlandı.

“Sanat ülke tanımıyor”

Türkan Şoray, başrolünü oynadığı “Bir Aşk Masalı-Ferhat ile Şirin” filminin Moskova’da gösterilmesinden mutluluk duyduğunu belirterek “Sanat ülke tanımıyor, dünyanın neresinde olursa olsun insanları buluşturuyor. İnsanlar sanatla tek yürek oluyor. Sanatın değeri ve önemi budur.” değerlendirmesinde bulundu.

Moskova ziyaretinin Rus sanatçılarla irtibat kurma fırsatı da vereceğine inandığını dile getiren Şoray, Moskova’ya geldiğinde Kızıl Meydan’da dolaştığını anlattı. Şoray, “Yıllar önce bu meydanda dolaşmış olmak ve sonra tekrar buraya gelmek çok değişik bir duygu. Duygulandım.” diye konuştu.

Türkan Şoray, Nazım Hikmet’in eserlerine ilişkin ise “Nazım, dev bir şair. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de herkesi etkilemiş durumda. Onun şiirleri, insanın ruhuna dokunan şiirler.” ifadelerini kullandı.