Nuri Bilge Ceylan, Roma Türk Film Haftası’nda

Yazıcı-dostu sürüm

Ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan, İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen Türk Film Haftası’nın onur konuğu oldu.

Yunus Emre Enstitüsünün, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün destekleri ile Roma'da düzenlediği "Türk Filmleri Haftası" ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın "Ahlat Ağacı" filminin gösterimiyle başladı.

Casa del Cinema’da 22 Kasım 2019 tarihinde açılışı gerçekleşen etkinliğe, Ceylan'ın yanı sıra Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli ile çok sayıda Türk ve İtalyan sinemasever katıldı.

“Türk Sineması, en önemli kültürel alanlarımızdan biridir.”

Gösterim öncesi konuşan Enstitü Başkanı Prof. Ateş, son yıllarda dünyanın pek çok ülkesinde ilgi çeken Türk dizi sektörü ile beraber Türk sinemasının önemli kültürel alanlardan biri haline geldiğine dikkat çekti. Ateş, Türk sinemasını tanıtmak amacıyla Enstitünün 30 ülkede düzenlediği farklı etkinliklerin 100 binden fazla insanla birebir iletişim kurma fırsatı sunduğunu aktardı.

“Alışılmışın dışında bir stiliniz varsa muhakkak insanlar tarafından dikkat çekecektir.“

Kırmızı halı geçişi ve kokteylle başlayan etkinlikte son filmi "Ahlat Ağacı" gösterilen yönetmen Ceylan, ardından Türk ve İtalyan sinemaseverlerle söyleşi gerçekleştirdi.

İzleyenlerin merak ettiği soruları da yanıtlayan Ceylan, yöneltilen soru üzerine Ahlat Ağacı filminin doğuş hikâyesini paylaştı. Tanıdığı insanlardan esinlenerek oluşturduğu senaryodaki baba karakterinin akrabası olduğunu söyleyen Ceylan, “Bu biraz babama da benzeyen bir karakterdi aslında." ifadelerini kullandı.

Kış uykusu filminde Dostoyevski ve Çehov’dan alıntıların olduğuna değinen Ceylan, hikâyelerinin kendi içinde beslenerek sonunun nereye gideceğini tahmin etmeden oluştuğunu belirtirken “Alışılmışın dışında bir stiliniz varsa muhakkak insanlar tarafından dikkat çekecektir.“ ifadelerine de yer verdi.

“Sinemayı öğrenmenin en iyi yolu hata yapmaktır.”

Etkinlik kapsamında Officina Della Arti Pier Paolo Pasoloni Sinema Okulu öğrencileriyle de bir araya gelen ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan, mesleki birikimini ve deneyimlerini paylaştı.

Sanatla tanışıklığının 12. doğum gününde hediye edilen, fotoğrafçılık hakkında bir kitapla başladığını aktaran Ceylan, fotoğrafçılıkla ilgili farklı şeyler keşfettiğini ancak sinemanın anlatım açısından fotoğraftan daha güçlü olduğuna dikkati çekti.

Roman Polanski'nin otobiyografisinden aldığı ilhamla sinema sektörüne girme kararı aldığından bahseden ödüllü yönetmen, ilk kısa filmi "Koza"nın kendisine film yapmayı öğrettiğini dile getirerek, "Sinemayı öğrenmenin en iyi yolu hata yapmaktır. İlk filmimi yapmadan önce okuduğum kitapların hiçbirisi bana yardımcı olmamıştı ama sette yaptığım yanlışlar bana her şeyi öğretti." diye konuştu.

22-24 Kasım tarihleri arasında Roma'da gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında toplam 7 ödüllü film gösterime girecek.