Pekin Yunus Emre Enstitüsü Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Kültür merkezi sayısını her geçen gün artıran Yunus Emre Enstitüsü, 2020 yılında faaliyete geçirdiği Çin’in başkenti Pekin’deki Yunus Emre Enstitüsünün resmî açılış törenini 20 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirdi.

Pekin’deki kuruluş çalışmalarını kısa bir süre önce tamamlayan Pekin Yunus Emre Enstitüsünün resmi açılış töreni, Pekin’deki "Poli Theatre" adlı gösteri merkezinde yapıldı. Tören, açılış programının ardından "Dostluğun Sesi" konseri ile devam etti. Resepsiyon sırasında, Türkiye’nin UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne girmiş dünyaca ünlü ören yerleri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına ait fotoğraflardan oluşan bir sergi ile ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Yunus Emre Enstitüsü ve faaliyetlerini tanıtan filmin gösterimi ile devam eden törende, YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in özel video mesajı Çince ve İngilizce alt yazı ile yayınlandı.  

“GELİN TANIŞ OLALIM”

YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş konuşmasında Pekin’deki merkezin Yunus Emre'nin "Gelin Tanış Olalım" çağrısına uygun olarak iki ülke arasındaki diyaloğu birçok açıdan güçlendirmesini arzu ettiğini söyledi. Prof. Dr. Şeref ATEŞ; bu açılışın, vefatının 700. Yıldönümü sebebiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen "2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı"na denk geldiğini de işaret ederek, Pekin Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek her türlü fikir ve kültür alışverişinin sağlık, barış ve huzura vesile olmasını temenni ettiğini belirtti. Prof. Dr. Şeref Ateş, mesajında ayrıca açılışın ve programın Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıl dönümüne denk geldiğine de dikkat çekti.

“DOSTUN EVİ GÖNÜLLERDİR”

Ardından, açılış ve selamlama konuşmalarını yapmak üzere Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi A. Emin Önen programda yerini aldı. Büyükelçi Önen konuşmasında; Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri’nin yeni bir halkasının Pekin’de faaliyete geçmesinin Asya’nın iki ucunda konumlanan ancak etkileşimleri binlerce yıl öncesine uzanan iki köklü medeniyetin mensuplarının, birbirlerinin kültür ve geleneklerini daha yakından tanıyabilmelerine katkı sağlayacağına vurgu yaptı. Büyükelçi Sayın A. Emin Önen, “Bu kültür merkezi artık sizin de eviniz. Yunus Emre’nin ifadesiyle; ‘Dostun evi gönüllerdir. Gönüller yapmaya geldik’.” dedi. Önen tarihi binlerce yıl öncesine uzanan Türk-Çin ilişkilerinin, iki ülkenin Devlet Başkanları Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Şi Cinping liderliklerinde, siyasetten ticarete, kültürden turizme her alanda giderek güçlendiğini de ifade etti.  

Son olarak iyi dileklerini sunmak adına Çin Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Zhang Xu (Jang Şuü) kürsüye geldi. Çin Halk Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Zhang Xu konuşmasında; Türk-Çin ilişkilerinde son yıllarda hızlı bir gelişmeye tanıklık ettiğimizi, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin Pekin’de açılmasının kültürel ilişkilerimizde bir başka kilometre taşı olduğunu söyledi. Zhang Xu, Pekin Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ne her türlü desteği vereceklerini belirterek konuşmasını ‘Bu merkez aramızdaki dostluğu ve anlayışı artıracak.’ diye sonlandırdı.

DOSTLUĞUN SESİ KONSERİ BÜYÜLEDİ

Açılış konuşmaları sırasında  ölümünün 700. Yılı sebebiyle UNESCO tarafından ilan edilen 2021 Yunus Emre Yılı vesilesiyle hazırlanan Türkçemizin mimarlarından şair ve düşünür Yunus Emre hazretlerini tanıtan özel bir filmin gösterimi de Çince alt yazı ile gerçekleştirildi.

Resmi açılış töreninin en etkili bölümlerinden biri; bu gece için özel olarak  tasarlanıp icra edilen ‘Dostluğun Sesi’ adlı konserdi. Yaşamını ve sanatsal faaliyetlerini Çin’de sürdürmekte olan Türk Sanatçı, mezzosoprano Tulu İçözü Aykan’ın konsept danışmanlığıyla hazırlanan konserde Türk opera sanatından seçilmiş eserler sanatçı ve ona piyanoda eşlik eden Polonyalı müzisyen Katarzyna Borek tarafından icra edildi. 2021 Yunus Emre Yılı etkinlikleri çerçevesinde, Yunus Emre hazretlerinin aziz hatırasına binaen repertuarda Adnan Saygun’un Yunus Emre Orotoryosu’ndan bir eser de yer aldı. Sanatçı Aykan, ek olarak Çin operasından seçtiği 3 eseri de Çince olarak seslendirdi ve büyük bir beğeni kazandı. Polonyalı piyanist Katarzyna Borek uluslararası birçok prestijli zeminde performansa ve ödüle sahip olmakla beraber 2019 yılından bu yana Çin’de Guandong Üniversitesi’nde piyano alanında da dersler vermektedir. ‘Dostluğun Sesi’ konserinde Türk ve Polonyalı sanatçıların yanı sıra Çin Ulusal Opera ve Dans Tiyatrosu sanatçılarından soprano Zhou Miaochen (Ju Miaoçen) de 3 Çin halk şarkısı icra etti. Çinli sopranoya yine Çin Ulusal Opera ve Dans Tiyatrosundan piyanist Xuxin Fan (Şuşin Fan) eşlik etti.

YUNUS EMRE’NİN DEYİŞLERİ ÇİNCE AKTARILDI

Açılış programına Pekin’de yerleşik çok sayıda yabancı diplomatik misyon temsilcisi başta olmak üzere kültür sanat, akademi ve basın çevrelerinden önemli isimler katıldı. Gelen konuklara; konser hakkında bilgi veren kitapçıkların yanı sıra Yunus Emre Enstitüsünü ve Enstitünün Pekin’deki merkezini yerel dilde tanıtan el kitapçıkları da  dağıtıldı. Yunus Emre’nin Çince olarak hayatını anlatıldığı kitapçıkta bazı deyiş ve şiirler özenle seçilerek Çinceye çevrilmiştir. Program; yerel kamu güvenliği otoritelerinin belirlemiş olduğu salgın dönemi koşul ve kurallarına uygun alınan tedbirler gözetilerek sonlandırılmıştır.