Savaş Mağduru Çocuklar Dünyaya “Türkçe” Barış Mesajı Verdi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından savaş mağduru Ukraynalı ve Suriyeli çocukların bir araya getirildiği “Huzurun Çocukları Barış İçin Buluştu” programında çocuklar sevgi ve barışın dili Türkçeyle dünyayı barışa davet etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Volodimir Zelenski’nin eşi Sayın Olena Zelenska Hanımefendi ve T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde savaş sebebiyle Ukrayna’dan Antalya’ya getirilen kimsesiz çocuklar ile Suriye Güvenli Bölge’den getirilen üstün zekâlı çocukların katılımıyla “Huzurun Çocukları Barış İçin Buluştu” başlığı altında bir dizi faaliyet gerçekleştirildi.

Antalya’da Öğretmenler Günü’nün kutlandığı 24 Kasım 2022 tarihinde düzenlenen etkinlikte  çocuklar duvar boyama, mektup, sıfır atık dönüşüm, ebru, kil, ses terapisi atölyelerine katıldı, dans edip güzel vakit geçirdi.

UKRAYNALI VE SURİYELİ ÇOCUKLARDAN DÜNYAYA “TÜRKÇE” BARIŞ MESAJI

Ukraynalı ve Suriyeli çocuklar “Bütün Dünya Buna İnansa” adlı şarkı başta olmak üzere barış ve kardeşlik mesajları içeren şarkı ve şiirleri Türkçe seslendirdiler.

Şarkı ve şiir performanslarının ardından Ukraynalı çocuklar Suriyeli çocuklar için; Suriyeli çocuklar ise Ukraynalı çocuklar için hazırladıkları özel hediyeleri birbirlerine verdikten sonra kendilerine ikram edilen yiyecekleri yerken bir yandan da doyasıya eğlendiler.

İki milletin barış ve kardeşlik temaları çerçevesinde bir araya geldiği programda duvar boyama atölyesi, mektup atölyesi, sıfır atık dönüşüm atölyesi, ebru atölyesi, kil atölyesi, ses terapisi atölyesi ile piyano resitalinin yanı sıra Türkçe, Ukraynaca ve Arapça müzik ve dans etkinlikleri düzenlendi.

SAVAŞ MAĞDURU ÇOCUKLARDAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A VE EMİNE ERDOĞAN’A MEKTUP

Ukraynalı ve Suriyeli çocuklar, mektup atölyesi kapsamında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 29 Ekim 2023 tarihinde açılmak üzere mektuplar yazdılar.

Bir Ukraynalı ve bir Suriyeli çocuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’ye yazdıkları mektupları okudu.

Çocukların dünyaya barış mesajları verdiği programda protokol konuşmaları Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Kutalmış Yalçın, Ukrayna’nın Antalya Başkonsolosu Emir Rustamov ve Azez Yerel Meclis Başkanı Muhammed Hamdan tarafından gerçekleştirildi.

Manavgat'ta Yunus Emre Enstitüsünce düzenlenen organizasyonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin eşi Olena Zelenska'nın inisiyatifiyle Ukrayna'daki yetimhanelerden getirilen 500'e yakın çocuk ile Suriye'deki güvenli bölgeden getirilen üstün zekalı 30 çocuk çeşitli etkinliklerle eğlendi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Kutalmış Yalçın, Türkiye'den barış ve kardeşlik mesajı verdiklerini belirterek, amaçlarının Türk dilini, kültürünü ve sanatını dünyaya tanıtmak olduğunu belirtti.

Azez Yerel Meclis Başkanı Muhammed Hamdan da bölgede hastaneler, okullar kurulmasında büyük katkıları olan Türkiye ve Türk halkına minnettar olduklarını ifade etti.

Hamdan, aynı kaderi yaşayan Suriye ve Ukraynalı çocukların artık barış içerisinde yaşamak istediğini vurguladı.

Suriyeli Mirna Casım, Türkiye'ye ilk defa geldiğini ve Antalya'yı çok sevdiğini anlatarak, "Mavi denizi gördüm ve çok mutlu oldum." dedi.

Ukraynalı Angeline Denissenkov ise Türkiye'de kendini evinde gibi hissettiğini dile getirerek, "Türkiye iyi ki var ve iyi ki bize yardım etti. Burada mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Ukraynalı ve Suriyeli çocuklar, barış ve kardeşlik mesajları içeren şarkı ve şiirleri Türkçe seslendirirken, çocuklar duvar boyama, mektup, sıfır atık dönüşüm, ebru, kil, ses terapisi atölyelerine katıldı, birlikte dans etti.

“KARDEŞLİK SINIR TANIMAZ.’ CÜMLESİNİN NE ANLAMA GELDİĞİNİ ANLADIM”

Suriyeli Asinat El Hatab’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazdığı mektupta, “Ben Antalya’ya ilk defa geldim. Dağları, denizi, büyük büyük binaları ve oyun alanlarını burada gördüm. Bugün burada sizlerle ve Ukraynalı arkadaşlarımla asla unutamayacağım zamanlar geçirdim. Burada herkes bizi güler yüzle karşıladı. Sizler ihtiyacı olan herkese yardım ettiniz. Bugün de savaşa maruz kalan iki milletin çocuklarını bir araya getirdiniz. Suriye’de her gün her yerde okuduğum “Kardeşlik sınır tanımaz.” cümlesinin ne anlama geldiğini anladım. Bunu bana yaşatarak öğrettiniz. Sadece Türklerle değil aynı kaderi paylaştığımız Ukraynalı arkadaşlarımızla da kardeşlik bağı kurmamızı sağladınız. Türkiye’yi ikinci vatanım gibi hissediyorum.” dedi.

ATÖLYEDE HAZIRLANAN ÜRÜNLER EMİNE ERDOĞAN VE OLENA ZELENSKA’YA HEDİYE EDİLDİ

Sıfır atık dönüşüm atölyesi kapsamında Ukraynalı ve Suriyeli çocuklar tarafından hazırlanan ürünler Emine Erdoğan ve Olena Zelenska’ya hediye edildiği belirtildi.

Ukraynalı ve Suriyeli çocukların keyifli vakit geçirdiği programda ayrıca yüz boyama, animasyon oyunları, kukla gösterileri gibi çok sayıda etkinlik düzenlendi.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Güney Afrika’nın Johannesburg ve...

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği ve Dakar Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal...

Nijerya'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandıTürkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal...