Sultan Bestekârlar Eşliğinde Dublin'de Müzikal Bir Yolculuk

Yazıcı-dostu sürüm

İrlanda'nın başkenti Dublin'de Osmanlı sultanlarının asırlar boyunca bestelediği eserler, Dublin Trinity College Edmund Burke Tiyatrosu'nda düzenlenen "Sultan Bestekarlar" konserinde yeniden seslendirildi.

Yüzyıllar boyunca birçok farklı kıtadaki medeniyete hükümdarlık eden Osmanlı Sultanları, köklü kültürlerini yaşatmak ve aynı zamanda zenginleştirmek adına çeşitli alanlarda eğitim almışlardır. Sanatın her türüne hususi bir ilgi gösteren, ince zevkli, sanatkâr Osmanlı Sultanları’nın büyük çoğunluğu için musiki eğitimi oldukça önemli bir yere sahipti. Musikide ihtisaslaşan sultanlar bir çok farklı türde müzik icra etmiş, bestekarlık yapmış ve yeni makamlar kazandırmışlardı. Sultanların asırlar boyunca bestelediği bu eşsiz eserler 27 Mayıs Cuma günü saat 19.00'da Dublin Trinity College Edmund Burke Tiyatrosu'nda 'Sultan Besteciler' Konseri ile yeniden yankılandı. 

Dublin Yunus Emre Enstitüsünden (YEE), Osmanlı Klasik Müziği, günümüz ünlü müzisyenlerinin icrasıyla Dublin'de hayat bulurken Sultan Bestekarlar konseriyle dinleyiciler İrlanda'nın kadim ve yakın dostu Osmanlı İmparatorluğu sultanlarına ait makam ve tınıları keşfetme fırsatı yakaladı.

Dublin Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye'nin Dublin Büyükelçiliği ve Türk Hava Yolları (THY) iş birliğinde düzenlediği etkinlikte, yer alan sanatçılar, aynı gün Türkiye Cumhuriyeti Dublin Büyükelçiliğince düzenlenen, ‘’Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’’ kitabındaki tariflerin yer alan Türk yemekleri tanıtıldığı ve İrlanda'daki Büyükelçi Eşleri Derneği üyelerinin katıldığı davette de özel bir konser verdiler.  

Osmanlı dönemine ait saz eserleri ve sözlü eserler yer alırken Osmanlı sultanları ve saray bestekarlarının eserleri sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

PROGRAM SULTAN 2. BEYAZİD’İN BESTESİYLE BAŞLADI

Konser, Türkiye'nin Dublin Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, Trinity Collegege Yakın ve Orta Doğu Çalışmaları Bölüm Başkanı Dr. Zuleika Rodgers ve Yunus Emre Enstitüsü Dublin Koordinatörü Dr. Murat Şiviloğlu'nun konuşmalarının ardından Sultan 2. Bayezid'in bestelediği Neva Peşrev eseriyle başladı.

Etkinlik kapsamında, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serda Türkel Oter ile İcra Sanatları Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Kibele Kıvılcım Çiftçi, Doç. Dr. Tolga Oter ve Öğretim Görevlisi Tevfik Bilen, Osmanlı sultanları ve saray bestekarlarının eserlerini icra etti.

Usta sanatçılar, konser boyunca dinleyicilere Türk musikisinin özgün deneyimini yaşattı.

Etkinliğe, Londra Yunus Emre Enstitüsünden Müdürü Dr. Mehmet Karakuş, Malta, Portekiz, Gürcistan ve Bulgaristan’ın Dublin büyükelçilerinin yanı sıra İrlandalı müzikseverler ve akademisyenler de katıldı.

7 Mayıs 2022 Cuma günü saat 19.00’da yer alan konserde icra edilen eserler ise şöyle sıralanıyor:

  • Nevâ Peşrev (Sultan II. Bayezid)    

  • Bayâti Yürük Semâî-Gelse nesîm subh ile (IV. Murad)   Evc İlâhi – Uyan ey gözlerim (IV. Murad)   

  • Bûselik Beste – Sünbül-i sünbül-i sünbül-i siyeh (Şeştârî Murad Ağa)    

  • Mâhur Peşrev - Gâzi Giray Han (Kırım Han’ı)   

  • Segâh Yürük Semâî – Tûtî-i Mûcize (Itrî)    

  • Isfahan Şarkı – Ey gâziler (III. Selîm)   

  • Pesendîde Saz Semâisi (III. Selîm)  

  • Neveser Peşrev (Neyzen Yusuf Paşa)   

  • Neveser Ağır Semâî- Mecliste bu revnâk (Kömürcüzâde)    

  • Hicaz Kalenderî (II. Mahmud)   

  • Hicaz Şarkı – İndim yârin bahçesine (Dede Efendi)   

  • Hicaz Sirto (Sultan Abdülazîz)   

 

MUSİKİNİN EMEKTAR SULTANLARI

14. yüzyılda Osmanlı saraylarında musiki önemli bir yere sahipti. Osmanlı klasik müziği, İmparatorluğun biçim ve estetik olarak büyüyüp gelişmesiyle birlikte 17. yüzyılın ikinci yarısında önemli bir ilerleme gösterdi. Musiki camiasında ney üflemesiyle de bilinen ve 15 farklı müzik makamını icat ederek Türk müziğine kazandıran Musiki Üstadı Padişah III. Selim,  Batı usulü müzik türlerini besteleyerek ve icra ederek Türk Müziğine kazandıran Sultan II. Mahmud bu dönemdeki musiki çalışmalarına öncülük etmiş sultanlar arasında gösterilebilir. 

 

Diğer Etkinlikler

Kazakistanlı dombra sanatçısı Arslanbek Sultanbekov ile Bosna Hersekli virtüöz Zeyd ...

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Tunus’ta her yıl Tunus Kültür Bakanlığı himayesinde düzenlenen Bab el-Bahr Ramazan Geceleri Festivaline katılan...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 25 Mart 2024 tarihinde St. Mary's Islington'da bir kez daha unutulmaz bir akşam düzenledi...