Sultan II. Abdülhamid’in Koleksiyonunda Yer Alan Fotoğraflarla Mısır’ın Kültürel Mirasına Işık Tutuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Kahire Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıl dönümü vesilesiyle “Sultan II. Abdülhamid’in Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonunda Mısır Albümleri” konulu konferans ve sergi etkinliği düzenledi.

Kahire Amerikan Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı programda, Mısır’ın Antik Dönem’den 19. yüzyılın sonuna kadar sahip olduğu kültürel ve sanatsal mirasına ışık tutuldu.

Programa T.C. Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, yabancı misyon şefleri, Mısır’ın kültür ve sanat camiasından önemli isimler başta olmak üzere çok sayıda konuk katıldı.

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Kahire Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Emin Boyraz, Mısır ve Türk halklarının birbirlerine gösterdiği ilgi ve muhabbete değinerek “Türklerin Mısır’a duydukları bu alaka ve muhabbetin sadece günümüzde değil geçmişte de olduğunun anlamlı bir örneği ise bugün gerçekleştirdiğimiz programın konusu olan Sultan Abdülhamid Han’ın Mısır albümleridir. Biz, iki ülke ve halkları arasında olan güçlü bağları bu anlamlı etkinlik vesilesiyle vurgulamaktan ve sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mısır’ın Kültürel Zenginliğini Yansıtan Seçkin Örnekler Sergilendi

Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Melek Özyetgin ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayşe Ersay Yüksel tarafından “Sultan II. Abdülhamid’in Fotoğraf Koleksiyonunda Yer Alan Mısır Albümleri” başlığı altında sunumlar yapıldı. Sunumların ardından albümlerden Mısır’ın kültürel zenginliğini yansıtan seçkin örnekler sergilendi ve bu örnekler hakkında bilgi verildi.

Prof. Dr. Ayşe Melek Özyetgin, “Sultan Abdülhamid’in himayesinde 19. yüzyılın sonunda sarayda çok zengin bir fotoğraf koleksiyonu oluşturulmuş. Bu fotoğraf koleksiyonu içinde Osmanlı coğrafyasının dışında 50’ye yakın ülkenin 19. yüzyıla dair fotoğraflarını kapsıyor. Bu ülke fotoğraflarının arasında çok sayıda Mısır albümü var. Koleksiyonda, Mısır’a ait 20 albüm ve 800’den fazla fotoğraf bulunuyor. Bu miras sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda dünyanın farklı coğrafyalarına ait fotoğraflarla ortak evrensel bir belleğin de parçasıdır. Dünya mirasının ortak bir ürünüdür.” değerlendirmesinde bulundu.

Doç. Dr. Ayşe Ersay Yüksel ise “Programda yaptığımız sunumlarda iki ülke ilişkilerinin ne kadar kadim olduğunu; Antik Dönem ve İslami Dönem’deki Mısır’ın mimari mirasına, sosyal hayatına dair zengin bir içeriğin aslında iki ülkenin ne kadar gündeminde olduğunu gösterdi.” diye konuştu.

T.C. Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezinin iş birliğiyle gerçekleştirilen “Sultan II. Abdülhamid’in Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonunda Mısır Albümleri Fotoğraf Sergisi”, Kahire Amerikan Üniversitesinde 2 Ocak 2024 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...