​Tarihi Sil Baştan Yazdıran Keşif

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmî açılış yapılarak dünya kültür mirasına kazandırılan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Göbeklitepe’yi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında gerçekleştirdiği birçok etkinlikle tanıttı.

Dünyanın birçok başkentinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri organizasyonunda düzenlenen 29 Cumhuriyet Bayramı resepsiyonlarında Saraybosna, Amman, Lahor, Köln, Kabil, Bakü, Kazan, Bükreş, Berlin, Paris, Priştine, Kuala Lumpur,  Nur Sultan, Kahire, Podgoritsa, Üsküp, Belgrad, Zagreb ve Dakar başta olmak üzere açılan sergiler ile Göbeklitepe Ören Yeri’nin tanıtımı yapıldı.

On iki bin yıllık geçmişi ile dünyanın bilinen en eski anıtı olan Göbeklitepe, Yunus Emre Enstitüsü tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen sergiler ile ülkelerdeki devlet ve hükümet başkanlarının, sanat ve bilim dünyasının yanı sıra yabancı misyon temsilcilerinin de beğenisine sunuldu.

Göbeklitepe Dünya Turunda

2019 yılının Göbeklitepe Yılı olarak ilan edilmesini takiben Yunus Emre Enstitüsü tarafından Güney-Kore’den İtalya’ya; Berlin’den Güney-Afrika’ya bu güne kadar 28 farklı ülkede 62 farklı “Göbeklitepe” temalı etkinlik düzenledi.

Hırvatistan-Zagreb, İspanya-Madrid ve Sırbistan-Belgrad olmak üzere 3 ülkede “Göbeklitepe: İnsan ve Hayat” ana temasıyla organize edilen Türkiye Haftası etkinliklerinde 4 sergi; Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı ve Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ ve arkeologların katılımıyla 6 farklı konferans gerçekleştirildi. Yılsonuna kadar devam edecek olan Göbeklitepe ana temalı Türkiye Haftası, yolculuğuna Kasım ayında Gürcistan ve Lübnan ile devam edecek.

Göbeklitepe’nin keşfinden günümüze tarihsel yolculuğunu fotoğraflar aracılığıyla aktarmak üzere hazırlanan “Tarihin Sıfır Noktası: Göbeklitepe” fotoğraf sergisi ise 24 farklı ülkede 32 farklı şehirde arkeoloji müzeleri, milli kütüphaneler ve turistik meydanlar gibi pek çok noktada dünya halklarıyla buluşturuldu.

Haydi, Dışarı!

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi iş birliği ile hayata geçirilen “Çocuk Festivali” etkinliklerinde Göbeklitepe’de ortaya çıkarılan figürler, dünya çocuklarına tanıtıldı.

“Haydi, Dışarı!” sloganıyla çocukları teknolojiden uzaklaştırılarak fiziksel ve zihinsel becerilerini geliştirebilecekleri geleneksel sokak oyunlarıyla tanıştırmaya davet eden Çocuk Festivali, Hırvatistan, Katar, Ürdün ve Güney Kore olmak üzere 4 ülkede gerçekleştirildi. Çocuklara özel hazırlanan sanat atölyelerinde Göbeklitepe Yılı’na özel Enstitü tarafından geliştirilen ahşap oyuncaklarda Göbeklitepe ile tanıştırıldı.

Buğdayın 12 Bin Yıllık Yolculuğu

Türk mutfağı araştırmacısı ve ödüllü mutfak kitapları yazarı, şef Ömür Akkor’un katılımıyla Macaristan, Filistin, Karadağ, Lübnan ve İngiltere’de buğdayın 12 bin yıllık yolculuğundan yola çıkılarak Türk mutfağı etkinlikleri ve atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

Türk mutfak kültürü ve tarihi ile birlikte Türk mutfağının seçkin lezzetlerinin mutfak profesyonellerinin yanı sıra gastronomi öğrencileri ile buluşturulduğu etkinlikler kapsamında ünlü şefin Karacadağ bölgesinde üretilen İza buğdayından yaptığı ekmeklerin de ikram edildiği etkinlikler, Malezya ve Güney Afrika’da devam edecek.

Tarihin Sıfır Noktasında Sıra Dışı Keşif

Enstitünün her sene gerçekleştirdiği yaz okullarına ilave olarak bu sene ilk defa gerçekleştirilen tematik yaz okulları kapsamında hayata geçirilen “Dünya Kültür Mirasında Türkiye: Arkeoloji Yaz Okulu” kapsamında 21 farklı ülkeden 21 genç arkeolog, sanat tarihçisi ve müzeci Türkiye’de misafir edildi.

Ülkemizin dünya kültürel mirasındaki paha biçilmez hazinelerini keşfe çıkan katılımcılar, Göbeklitepe’yi Şanlıurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Celal Uludağ eşliğinde gezdi. Alan uzmanları ve arkeologlarla katılımcıların bir araya gelmesi ile akademik bir açık hava seminerine dönüşen Göbeklitepe gezisinde saha çalışmaları yapıldı.

Misafirimiz Olun

Enstitünün temel eksenlerinden biri olan kültür diplomasisi kapsamında başlattığı “Misafirimiz Olun” projesi çerçevesinde İngiliz parlamenterler ülkemizde ağırlandı. Gezi programları kapsamında “Göbeklitepe”yi ziyaret eden heyet, yetkililerden bilgiler alarak kazı alanında yapılan çalışmaları ve ortaya çıkarılan kalıntıları yakından inceleme şansı buldu.

Enstitü, insanlık tarihini yeniden şekillendiren ve tüm ezberleri bozan Göbeklitepe’nin dünyaya tanıtılması amacıyla Göbeklitepe’yi merkeze alan çeşitli etkinliklerle tanıtım çalışmalarına yılsonuna kadar devam edecek.