Tasavvuf Geleneğinde Seyyid Yahya Şirvanî-i Bakuvî

Yazıcı-dostu sürüm

Bakü Yunus Emre Enstitüsü ve Azerbaycan Milli Değerlerin Tebliği Fonu iş birliğinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “Tasavvuf Geleneği İçinde Seyyid Yahya Şirvan-i Bakuvi Paneli” ve “Türk Tasavvuf Musikisi Konseri” düzenlendi.

Azerbaycan Diller Üniversitesinde (ADÜ) 28 Ocak Pazartesi günü gerçekleşen panele Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, ADÜ Rektörü Akademik Kamal Abdulla, Azerbaycan Dini Kurumlardan Sorumlu Devlet Komitesi 1. Başkan Yardımcısı Seyyad Salahlı, Azerbaycan Milletvekilleri Hikmet Babaoğlu, Ganire Paşayeva, Sona Aliyeva, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Azerbaycan'da yetişmiş ve Kafkasya’nın yanı sıra İran, Irak ve Anadolu'da da tanınan Şeyhi Seyyid Yahya Şirvani'nin hayatını merkeze alan panelde konuşmacı olarak Ömer Tuğrul İnançer, Ümit Akdemir, Dr. Mustafa Tatçı, Prof. Dr. Metin İzeti, Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü akademisyenleri Aqil Şirinov ve Ahmed Niyazov yer aldı.

Programı değerlendiren Enstitü Başkanı Şeref Ateş, Anadolu irfanı diye tabir edilen manevi değerlerin yaygınlaşmasında bir ekol olan  Seyyid Yahya Şirvani'nin hem Azerbaycan hem de Anadolu için önemli bir değer olduğuna dikkat çekti. Ateş, “ 'Bir millet, iki devlet' söylemini uygulamada da göstermemiz lazım. Ahmet Yesevi ve ekolünün getirdiği ve bugün kısmen unutulmuş olan bu değeri, onun felsefe ve görüşlerini gündeme getirmek, Türkiye'de tanıtmak ve Türkiye ile yeniden bir bağ kurmaktır amacımız." diye konuştu.

Panelin ardından Azerbaycan Devlet Genç Tamaşacılar Tiyatrosunda, Türk Tasavvuf Musikisi Vakfı İstanbul Tarihi Türk Musikisi Grubu tarafından konser gerçekleştirildi.

Konser programına, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan Dini Kurumlardan Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Mübariz Kurbanlı, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Cefer Ceferov’un yanı sıra birçok davetli katıldı.

Bakü’de başlayan panel ve konser programı 29 Ocak 2019 tarihinde Azerbaycan’ın Şamahı kentinde bulunan Şamahı Şehir Eğitim ve Kültür Merkezinde de düzenlenecek.