Tuna Haftası’nda “Gül Baba”

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen Türkiye-AB Kültürlerarası Diyalog Programı kapsamında yürütülen “Birlik İçinde Çeşitlilik: Tuna Dalgalarında Kültürlerarası Diyalog” projesi ile Macaristan’ın başkenti Budapeşte'de, Gül Baba Festivali düzenlendi.  

Lea Tóth’un “Türk ve Macar Kültürü’nde Lale Motifleri” sergisinin açılışı ve projede yer alan çeviri atölyelerinin katılımcılarla gerçekleştirildiği festival kapsamında, Türk-Macar edebiyat okumaları düzenlenirken Bursa Etnomüzikoloji Derneği tarafından konserler verildi.

Budapeşte Yunus Emre Enstitünün, Gül Baba Vakfı iş birliği ile düzenlediği etkinlikler kapsamında verilen Türk Müziği Konseri ise Macar müzikseverlerce ilgiyle takip edildi.

19 Eylül 2019’da Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Sanat Galerisi, 20 Eylül 2019’da Gül Baba Vakfı Konser Salonunda düzenlenen Türk Müziği Konserlerinde Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim üyelerinden Erdem Özdemir, Kenan Yıldırım ve Dicle Özdemir, Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Hamdi İtil’den oluşan müzik grubu Türk sanat müziği, tasavvuf müziği ve Türk dünyası şarkılarından oluşan geniş bir repertuar ile sahne aldı. Dinleyiciler Yunus Emre ve Gül Baba’ya ithaf edilen türküler aracılığıyla Türk kültürüne farklı bir pencereden bakma imkânı da yakaladı.

Gül Baba Türbesi’nde 21 Eylül Cumartesi günü düzenlenen etkinlikte ise "Gül Baba ve Bektaşilik Konferansı" gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ahmet Taşğın’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Bektaşiliğin doğuşu ve tarihî gelişiminin yanı sıra Gül Baba hakkında bilgiler katılımcılarla paylaşıldı.