Türk Mutfağı, Malezya Kraliyet Sarayında

Yazıcı-dostu sürüm

Türk mutfağı tarihi araştırmacısı ve yemek yazarı şef Ömür Akkor, Malezya Kraliçesi Azizah Aminah Maimunah Iskandariah ile birlikte Türk mutfağından yemekler pişirdi.

Malezya'nın idari başkenti Putrajaya'da, Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçiliği himayesinde ve Yunus Emre Enstitüsü Kuala Lumpur merkezi, İletişim Başkanlığı ve Türk Hava Yolları (THY) organizasyonunda gerçekleşen etkinliğe Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Safa Kavakcı ve Şef Akkor ile Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ömer Altun, Kuala Lumpur Basın Müşaviri Zeynep Havva Rafique, THY Kuala Lumpur Ofisi Müdürü Hamza Arslan katılarak Kraliçe Azizah'a eşlik etti.

Osmanlı mutfağından Helva-i Hakani ve mücver yemeklerini tanıtan şef Akkor, Kraliçe Azizah'a bu yemeklerin hazırlanışını gösterdi. Akkor ile birlikte helva ve mücveri pişiren Malezya Kraliçesi, Türk yemeklerinin yapılışını ve kullanılan malzemeleri çok beğendiğini belirtti. Ardından Kraliçe Azizah da Malay mutfağından seçkin yemekleri pişirdi ve Akkor'a tariflerini verdi.

Etkinlik kapsamında Kraliyet tarafından düzenlenen akşam yemeğine Malezya Kralı Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Şah da katıldı. Yemekten sonra Sultan Abdullah ve Kraliçe Azizah, Semazen Seyit Sercan Çelik'in sema gösterisini izledi.

Kraliyet ailesine davetleri için teşekkür eden Akkor, Kral ve Kraliçe'ye hediye takdiminde bulundu. Ardından Büyükelçi Kavakcı, Enstitünün Kuala Lumpur Müdürü Altun ve Kuala Lumpur Basın Müşaviri Zeynep Havva Rafique, Sultan Abdullah'a Osmanlı kaftanı hediye etti. Kaftanı giyen Sultan Abdullah, Türk ve Malay katılımcılarla fotoğraf çekindi.

Anadolu Ajansı muhabirine konuşan şef Ömür Akkor, bu özel program için uzun zamandır beklediğini belirterek, "Çok başarılı bir etkinlik oldu. Hem Türk hem de Malay mutfağından yemekler yaptık. Tahminimden daha yüksek düzeyde bir misafirperverlikle ayrıldık." dedi.

Kraliçe Azizah ile birlikte yaptıkları hakan helvasının, Osmanlı Sultanı I. Süleyman'ın oğlu Cihangir'in sünnet töreninde yapılan bir yemek olduğunu hatırlatan Akkor, "Helva-yı Hakanı’yi orijinal tarifiyle beraber yaptık. Daha sonra beraber mücver pişirdik. Yaklaşık bir buçuk saatlik bir mutfak performansı sergiledik. Benim için inanılmaz bir tecrübeydi. Programın yarısında Kral ve Prensler de bize eşlik etti." şeklinde konuştu.

Akkor, Enstitü ile uzun süredir mutfak diplomasisi üzerine çalışmalar yaptığını belirtirken "Burada yapmak istediğimiz aslında buydu. Hem onlar bize mutfaklarını tanıttı, hem biz onlara mutfağımızı tanıttık." ifadelerine yer verdi.