Türkiye-Arnavutluk Medya Buluşmaları, Arnavutluk Basınında Yer Aldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, kamu diplomasisinin en önemli enstrümanlarından medya aracılığıyla Türkiyenin diğer ülkelerle medya alanındaki ilişkilerine yeni bir boyut kazandırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Enstitü, Bosna Hersek ve Sırbistan’da düzenlediği “Medya Buluşmaları” adlı program serisinin üçüncüsünü Arnavutluk’un başkenti Tiran’da düzenledi.

Türkiye’nin ve Arnavutluk’un önde gelen medya kuruluşlarının bir araya getirildiği program Arnavutluk basınında yer aldı.

Türkiye-Arnavutluk Medya Buluşmaları, Tirana Diplomat, Agora News, Infoweb ve Frekuenca olmak üzere Arnavutluk’un önemli medya kurum ve kuruluşlarında geniş yer aldı.

Medya Buluşmalarının Arnavutluk Basınına Yansımaları

Tiran Yunus Emre Enstitüsü, “Türkiye-Arnavutluk Medya Buluşmaları” konulu program düzenledi

Tiran Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde düzenlenen ve çeşitli meselelerin ele alındığı “Türkiye-Arnavutluk Medya Buluşmaları” programı gerçekleştirildi.

Programa Türkiye’den ve Arnavutluk’tan medya mensupları ile çeşitli kurumların temsilcileri katıldı.

“Algılar da gerçekler kadar önemlidir”

T.C. Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, açılış konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde medyanın kritik bir rolünün olduğunun altını çizerek algıların da gerçekler kadar önemli olduğunu belirtti.

Atay “Bizler, Türkler ve Arnavutlar olarak tarih yolculuğunda beraber yürümüş iki milletiz. Ortak tarihe sahip olup büyük bir devleti beraber yönetmişiz ve birbirimize çok yakınız. Bu sosyal ve insani bağ, bizim için çok değerlidir. Ortak değerlerimiz var. Arnavut kökenli çok sayıda Türk vatandaşımız var.” ifadelerini kullandı.

2023 yılında Arnavutluk ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılının kutlandığını belirten Atay, “İki ülke resmî olarak ilişkilerini stratejik ortaklığa dayandırıyorlar.” ifadesini sözlerine ekledi. 

Ekonomi alanında ise güçlü bir etkileşimin söz konusu olduğunu vurgulayan Büyükelçi Atay, TİKA ve Türkiye Maarif Vakfı gibi Türk kurumlarının Arnavutluk’taki çalışmalarından bahsetti.

Büyükelçi Atay, “Türkiye, Arnavutluk’un müttefikidir. Zor günlerinde her zaman Arnavut halkının ve devletinin yanında durduk.” değerlendirmesinde bulundu.

Yunus Emre Enstitüsü Kültürel Diplomasi Akademisi Koordinatörü Dr. Melih Barut, gerçekleştirdiği sunumda yurt dışında 90’a yakın temsilciliği bulunan Enstitünün faaliyetleri hakkında detaylı bilgi verdi.

“Zengin Türk kültürünü tanıtan çeşitli faaliyetler düzenliyoruz”

Dr. Barut, “Zengin Türk kültürünü tanıtan çeşitli faaliyetler düzenliyoruz. Kültürden sanata müzikten edebiyata geniş bir yelpazede kültürel projeleri destekliyoruz. Enstitü olarak temel amacımız farklı ülkelerle ve milletlerle iş birliği yapmak ve kalıcı gönül bağları kurmaktır.” diye konuştu.

Arnavutluk Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ömer Osman Demirbaş ise “Bu buluşmanın, Arnavut ile Türk medyası arasında iş birliklerinin gerçekleştirilmesi ve bu gerçekleştirilecek iş birliklerinin sürdürülebilir olmasını umut ediyorum.” dedi.

Etkinlikte, Tiran New York Üniversitesi Balkanlar Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Lindita Xhanari Latifi, Arnavutluk Ulusal Ticaret Bankasının (BKT) Genel Müdürü Seyhan Pencaplıgil ve Sabah Gazetesinden Yavuz Donat birer konuşma gerçekleştirdiler.

“Medya Buluşması”nda, uluslararası ilişkilerde medyanın rolü, kültürel diplomasi, kültür aktarım aracı olarak medya ve diğer konular ele alındı.

Yunus Emre Enstitüsü, “Türkiye-Arnavutluk Medya Buluşmaları” başlıklı program düzenliyor

Yunus Emre Enstitüsü, Arnavut ve Türk medya mensuplarının katıldığı “Türkiye-Arnavutluk Medya Buluşmaları” adlı program düzenledi.

“Ülkeler arasındaki ilişkilerde medyanın rolü kritiktir”

T.C. Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, “Ülkeler arasındaki ilişkilerde medyanın rolü kritiktir dolayısıyla bu programa katılan medya mensuplarına bulundukları katkılardan dolayı Büyükelçiliğimiz adına teşekkür etmek isterim.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Atay, “Biz, Türkiye ve Arnavutluk olarak tarih yolculuğumuzda beraber yürüdük ve birbirimize çok yakınız. Bu sosyal bağımız çok değerlidir. Şemseddin Sami Frasheri, Mehmet Akif Ersoy gibi ortak değerlerimiz ve şahsiyetlerimiz vardır. Ortak noktalarımız ve özelliklerimiz çoktur. Türkiye’de yaşayan çok sayıda Arnavut kökenli vatandaşımız var. İstanbul’da Arnavutların taşındığı ‘Arnavutköy’ adlı bir semt var. Geçen yıl ülkelerimiz arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılını kutladık. Arnavutluk, Türkiye’yi stratejik ortak olarak ilan etmiştir.” diye konuştu.

Türkiye’de 2023 yılında yaşanan deprem felaketinin hemen ardından arama ve kurtarma ekiplerini bölgeye gönderen ikinci ülke Arnavutluk’tu. Türkiye ve Arnavutluk, Balkanların istikrarını sağlayan iki ülkedir. Böylesine güçlü bir bağ umarım medya sektörüne de yansır.” ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Enstitüsü Kültürel Diplomasi Akademisi Koordinatörü Dr. Melih Barut, Enstitünün tanıtımına ilişkin yaptığı sunumda  “Yunus Emre Enstitüsü olarak amacımız, iki ülke arasında medya alanında ilişkiler kurmak ve medya alanında iş birlikleri gerçekleştirmektir.” ifadesine yer verdi.

Programın devamında Arnavutluk Ulusal Ticaret Bankası Genel Müdürü Seyhan Pencaplıgil tarafından “Türkiye-Arnavutluk İlişkileri: Türkiye Perspektifi” konulu sunum yapıldı.

Tiran New York Üniversitesinden Prof. Dr. Lindita Xhanari Latifi ise “Türkiye-Arnavutluk İlişkileri: Arnavutluk Perspektifi” başlığı altında bir konuşma gerçekleştirdi.

Türkiye’nin medya alanındaki duayen ismi Yavuz Donat ise Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin gelişmesinde medyanın rolüne ilişkin konuşma yaptı.

Arnavut ve Türk medya mensupları, iki ülkeye dair sosyal ve kültürel alanlara değinerek ilişkilerin daha da derinleşmesi ve iş birliğinin yapılmasına yönelik imkânları ele aldı.