Türkologlar Görev Yerlerine Uğurlanıyor

Yazıcı-dostu sürüm

Türkçe öğretimi ve Türkiye Çalışmalarına (Turkey Studies) akademik anlamda destek vermeye devam eden Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’den Türkoloji alanında kendini ispatlamış nitelikli misafir akademisyenleri görev yerlerine uğurlamaya hazırlanıyor.  

Dünyanın dört bir yanındaki çeşitli üniversitelerle yürüttüğü Türkoloji İş Birliği Projesi kapsamında yurt dışına Türkiye’den misafir akademisyen (TÜRKOLOG) gönderimini direkt kendisi gerçekleştirmesinin yanı sıra birçok ülkede Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Dışişleri Bakanlığı gibi ilgili paydaş kurumların koordinasyonu ile de görevlendirmeler yapan Enstitü, 2019-2020 öğretim yılı için 12 ülkede 23 farklı üniversiteye 30’dan fazla Türkolog görevlendirmesi gerçekleştiriyor. YÖK ile titiz bir iş birliği hâlinde Afganistan, Cezayir, Etiyopya, Gambiya, Hindistan, Katar, Pakistan, Senegal, Sudan, Ürdün, Somali ve Moritanya’ya görevlendirilen akademisyenler, 23-24 Eylül 2019 tarihlerinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında Enstitünün işleyişi ve yabancılara Türkçe öğretimi konularında bilgiler alacak.

23 Eylül Pazartesi günü gerçekleşen açılış programına katılan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, itibarı giderek artan Türkçenin, Yunus Emre Enstitüsü ile neredeyse dünyanın her yerinde her yaştan bireye ulaştırıldığını aktardı. Türkologların Türk milletini ve kimliğini temsilen çeşitli ülkelere uğurlanacağını belirten Gülsevin, akademisyenleri materyal ihtiyaçları konusunda destekleyeceklerinin sözünü de verdi.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise Türkiye’nin ufku ve vizyonu büyük bir ülke olduğunu vurgulayarak sözlerine başladı. Dünyanın her yerinde Türkiye ile bağ kuran ve Türkiye’ye dost insan sayısını artırmak vizyonu ile yola çıkan Enstitünün, söz konusu proje ile dil öğretiminin yanı sıra tanışarak zenginleşmek amacına hizmet ettiğine dikkat çeken Ateş, öğretirken öğrenmenin önemine vurgu yaptı.

Yurt dışında faaliyete geçirilen kültür merkezlerinde Türkçe dersleri vermenin ve Türk kültürünü ve sanatını tanıtıcı faaliyetler düzenlemenin yanı sıra 50 ülkede 100 üniversite ile TÜRKOLOJİ İŞ BİRLİĞİ anlaşması bulunan Enstitü, ülkelerdeki saygın üniversitelerin talebiyle Türkiye’deki üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde öğretim üyesi olarak görev yapan akademisyenleri görevlendirmekle kalmayıp, yerel Türkologları da alanları ile ilgili desteklemeye devam ediyor. Türkiye’deki çeşitli üniversitelerle ortak düzenlenen Türkoloji Yaz Okullarında, nitelikli yerel Türkologlar yetiştirilmesi amacıyla özel projeler uygulayarak eğiticilerin eğitimi konusunda çeşitli sertifika programları açan Enstitü, yurt dışında üniversite düzeyinde Türkiye ve Türkoloji çalışmaları yürüten merkezlerin kütüphane ve kitaplıklarına başta Enstitünün yabancılara Türkçe öğretim seti olmak üzere yardımcı Türkçe öğretim materyalleri ile birlikte gönderdiği edebî eserlerle alanla ilgili kitap ve eğitim materyali ihtiyaçlarına da cevap veriyor.