Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu'ndan 19. Yüzyıl Ürdün Coğrafyasına Bakmak

Yazıcı-dostu sürüm

Ürdün Kültür Bakanlığı ile Amman Yunus Emre Enstitüsü tarafından 8 Mart 2021 tarihinde düzenlenen "Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu'ndan 19. Yüzyıl Ürdün Coğrafyasına Bakmak" isimli sergi ve konferans Ürdün Kraliyet Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Ürdün Kraliyet Kültür Merkezinde, 8 Mart 2021 tarihinde Ürdün Kültür Bakanlığı ile Amman Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde   "Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu'ndan 19. Yüzyıl Ürdün Coğrafyasına Bakmak" isimli sergi ve konferans düzenlendi.

Sultan II. Abdülhamid iktidarı süresince Yıldız Sarayı’nı ayrıca bir kültür ve sanat merkezi olarak konumlandırıldı.  Sultan Abdülhamid, geleceğe dönük hedeflerinde dünyayı, kültürleri, teknoloji ve bilimi, yenilikleri ve sanatı takip etmeyi bir zorunluluk olarak değerlendiriyordu.  Büyük bir devlet olmanın çağı yakalamak ve medeniyetin tüm öğelerinde ilerleme kaydedilmesi gerektiğini benimseyen Sultan II. Abdülhamid kendisi de bizzat ahşap sanatında nadide eserler vermiş ve resim, tiyatro, çini, dokumacılık ve fotoğrafçılık gibi pek çok modern ve geleneksel sanatı himaye etmiştir. Hükümdarlığı boyunca zamanını çoğunu Yıldız Sarayı'nda geçiren Sultan, kültürleri tanımak ve dünyadaki gelişmeleri takip etmek amacıyla, dünyanın dört bir yanından topladığı fotoğraflarla Yıldız Sarayı’nda zengin bir fotoğraf koleksiyonu oluşturulmasını sağlamıştı. 

 

 

 

OSMANLI'DA FOTOĞRAFIN ALTIN ÇAĞI

Sultan II. Abdülhamid’in döneminde fotoğraf sanatı âdeta altın çağını yaşadı. Fotoğraf aracılığıyla imparatorluğunun her bir karışını tanımaya çalışan Sultan’ın bu ilgisi tüm dünya coğrafyasını kapsayacak kadar engin bir boyuta ulaştı. İmparatorluğa gelen fotoğrafçılarla özel olarak ilgilenen, sarayında fotoğrafhanesi ve fotoğrafçıları olan Sultan Abdülhamid, dünyanın çeşitli yerlerinden kendisine gönderilen ve günümüzde hepsi çok önemli belgeler niteliğinde olan fotoğraf albümleriyle birlikte eşsiz ve paha biçilmez bir koleksiyon oluşturdu.  Sultan, kendi sipariş ettiği fotoğraflar, özel çekilmiş pozlar, dünyanın çeşitli yerlerinden hediye edilen albümler ve satın alma yoluyla elde edilen karelerle neredeyse tüm dünyadan haberdar olmayı başardı.

 

 

50 FOTOĞRAF SERGİLENDİ

2020 Yılı Türkiye-Ürdün Kültür Yılı münasebetiyle T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde basılan “Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan 19. Yüzyıl Ürdün Coğrafyasına Bakmak” isimli eserden derlenen 50 fotoğraf tablo haline getirildi ve KOVİD-19 tedbirlerine göre düzenlenen programda sergilenmeye başlandı. Tedbirler gereği 25 kişinin kabul edildiği program, Ürdün Kültür Bakanlığı resmi sayfasından ve Amman Yunus Emre Enstitüsü sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanmış ve bin 500 kişi tarafından seyredildi.

 

OSMANLI ARŞİVİNDE ÜRDÜN TARİHİ

Program, Amman Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cengiz Eroğlu’nun “Osmanlı Arşivlerinin Önemi” konulu konferans ile başlayıp Ürdün Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Eman Hayajneh’in “Ürdün Tarihi İçin Osmanlı Arşivinin Önemi” isimli konferansı ve akabinde Ürdün Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mohammad Khriesat’ın “Osmanlı Döneminde Trans Jordan İdare Teşkilatı” isimli konferansı ile sona erdi.

Programın oturum başkanlığını Ürdün Kültür Bakanlığı Genel Sekreteri yaptı. Programa, T.C. Amman Büyükelçiliği Müsteşarı Orkun Ersoy ile T.C. Amman Büyükelçiliği Konsolosu Abdullah Subaşı da katıldı.

Sergi ziyarete bir hafta boyunca açık kalacaktır.

Diğer Etkinlikler

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal...

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türkiye’nin Viyana Başkonsolosluğu ve Viyana Yunus Emre Enstitüsünün...

Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan "Bizden İçeri Kıbrıs" belgeselinin...