Yunus Emre Enstitüsü GIFT Üniversitesini Ağırladı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü İstanbul’daki merkezinde Pakistan’ın önde gelen üniversitelerinden GIFT Üniversitesini ağırladı.

GIFT Üniversitesi, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında Enstitü ile yaptığı iş birliği protokolü çerçevesinde 22-25 Kasım 2021 tarihleri arasında Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdi.

Yunus Emre Enstitüsü, GIFT Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri için özel bir kültür-sanat programı düzenledi. Aralarında Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe kurslarına katılan öğrencilerin de bulunduğu 5 akademisyen ve 20 öğrenci, Türkiye’ye gelerek Enstitünün düzenlediği program sayesinde Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı buldu.

GELENEKSEL TÜRK KAHVALTISI TANITILDI

Programın ilk günü geleneksel Türk kahvaltısının tanıtımı için özel bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, Türk kahvaltısı çeşitlerinin tanıtılmasının ardından katılımcılara kahvaltı ikram edildi.Türk kültüründe kahvaltının öneminin konuşulduğu programda misafirler, Türk yemek kültürü hakkında önemli bilgiler edindi.

Katılımcıların Türk yemek kültürü hakkında sorular sorduğu etkinlikte Pakistan ve Türk kültürünün ortak noktaları konuşuldu. Boğaz manzarası eşliğinde yapılan program fotoğraf çekimiyle devam etti. 

TÜRK KAHVE KÜLTÜRÜ TANITILDI

Türk kültürünün tanıtımına yönelik düzenlenen programın programın ikinci gününde ise Türkiye’yi anlatan belgeseller gösterildi. Belgesellerin gösteriminin ardından gerçekleşen sohbet etkinliğinde katılımcılara geleneksel Türk kahvesi ve Türk lokumu ikram edilerek Türk kahve kültürü anlatıldı.

EBRU SANATÇISI DİLEK KAYIR İLE EBRU ATÖLYESİ

Programın üçüncü günü düzenlenen sanatsal etkinliklerde ise ebru sanatı ve geleneksel Türk müziği ve tasavvuf müziğinin en önemli enstrümanlarından ney hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

Ebru Sanatçısı Dilek Kayır misafirler için özel bir atölye çalışması düzenledi. Geleneksel Türk el sanatları arasında önemli bir yeri olan ebru sanatının tarihi ve tekniği hakkında misafirlere ders veren Kayır, ilk kez ebru yapan öğrencilere eşlik etti. Katılımcılara uygulamalı olarak ebru sanatının inceliklerini gösteren Dilek Kayır ile düzenlenen atölye çalışmasında öğrenciler çok sayıda ebru çalışması yaptı. Pakistan’da da tanınan ebru sanatını deneyimleme fırsatına sahip olan öğrenciler bu sanat dalında verdikleri ilk eserleri ülkelerine götürmenin sevincini yaşadı.

ÜNLÜ NEYZEN SERKAN KAMACI’DAN KONSER

Ebru çalışmasının ardından ünlü Neyzen Serkan Kamacı tarafından misafirlere ney konseri verildi. Tasavvuf müziği hakkında bilgi veren Kamacı, misafirlere geleneksel Türk müziğinden önemli eserler icra etti. Konser sırasında Kamacı ayrıca Yunus Emre’nin “Divan” isimli eserinde yer alan nutk-u şeriflerden bestelediği eserleri de seslendirdi. 

24 Kasım Öğretmenler Günü'ne denk gelen programda Pakistanlı akademisyenler ve öğrencilerle bu güzel gün kutlandı. 

TÜRKÇE ATÖLYESİ İLE YENİ KELİMELER ÖĞRENDİLER

Programın son günü ise Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürlüğünde Uzman Melike İpek Erdem ile “Türkçe Atölyesi” gerçekleştirildi. Oldukça keyifli geçen atölye çalışması sırasında Pakistanlı katılımcılara Türkçe kelimeler öğretildi. Türkçe Atölyesi'nin ardından Pakistanlı öğrenciler millî danslarını küçük bir gösteriyle sergilediler. Dans gösterisinin ardından katılımcılara Türk baklavası ikram edilerek Türk mutfağının dünyaca ünlü bir lezzeti daha tanıtıldı. Programın sonunda  misafirlere katılım belgeleri verilerek programın kapanışı yapıldı.