Zagreb Yunus Emre Enstitüsü Cumhurbaşkanımızın Katılımıyla Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Zagreb Yunus Emre Enstitüsü, 27 Nisan 2016 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlarımızın katılımıyla açıldı. 

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Bakü'de ifade ettiği gibi; nasıl sadece insan oldukları için hiç tereddüt etmeden ölümden korumak için komşularımıza sınırlarımızı açarak insanlığımızı koruduysak; bugün Yunus Emre Enstitüleri ile Anadolu’nun mayasında bulunan bu insani değerleri korumaya ve tüm dünyayla paylaşmaya çalışıyoruz. Yunus Emre Enstitüsü, Hırvatistan’da da Türk ve Hırvat halkları arasındaki tanışıklığı güçlendirmek, kadim ilişkilerimizi ilerletmek, sanatçılarımız ve bilim insanlarımız arasında yeni köprüler kurmak, güzel Türkçemizi öğretmek suretiyle görevini en iyi şekilde yerine getirecektir. Türkiye ile Hırvatistan arasında yüzyıllara dayanan ilişkilerin hem bölgesel hem de küresel barışa katkıda bulunacağına inanıyor, halklarımız arasındaki dostluğun baki olmasını diliyorum.” diyerek Cumhurbaşkanımıza teşriflerinden dolayı şükranlarını sundu.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan ise konuşmasında kültürel iş birliği açısından çok farklı bir ana şahitlik ettiklerini söyledi.

Enstitünün yurt dışındaki kültür, sanat ve eğitim faaliyetlerinden bahseden Erdoğan, iki toplum arasındaki kültürel birlikteliğe dikkat çekti. Enstitü tarafından hazırlanan materyallerin hem Enstitü kurslarında hem de Türkçe öğreten kurumlarca kullanıldığını söyleyen Erdoğan, "Hırvatistan'da öyle zannediyorum ki işimiz kolay olacak, 2 bin kadar müşterek kelime var, bunları artırabiliriz, konuşmayı da kolay kılarız." dedi.

Türkçe ve Hırvatçada birçok ortak kelime bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

“‘Ortak’ kelimesi bile, başlı başına aramızdaki ortaklığın bir ifadesidir. Bugün günlük Hırvatçada kullanılan 2 bine yakın ortak kelime vardır. 'Hayde', bizde 'haydi', 'yastuk' bizde 'yastık', aslında Karadeniz'de de 'yastuk' denir. Boya, çay, 'çarapa' yani bizde çorap, 'bubrek' bizde böbrek, badem, çizme bunlardan sadece birkaçı. Zagreb Yunus Emre Enstitüsü, Türk kültürünü ve sanatını tanıtmanın yanı sıra Türkçe öğrenmeye ilgi duyan Hırvat dostlarımıza da bu imkânı sunacaktır. Yunus Emre Enstitüsü, aynı zamanda iki ülke arasında kültürel alışverişi artırarak dostluğu da pekiştirecektir."

 

"Merkezin anlamlı açılışını önemli buluyorum"

Erdoğan: "Yunus Emre Enstitümüzün Zagreb'deki merkezinin bu anlamlı açılışını gerçekten çok önemli buluyorum, zira İslam'ın Hırvatistan'da resmî din olarak kabulünün 100. yıl dönümünü kutladığımız bir günde bu açılışın da yapılıyor olması gerçekten duygulandırıcı. Hayırlı olmasını temenni ediyor ve kurdeleyi da bu dua ve temenniyle kesiyoruz. Ya Allah, Bismillah." diyerek açılışı gerçekleştirdi.

Açılışta ayrıca Hırvatistan Dışişleri Bakanı Dr. Miro Koviç de söz aldı. Koviç, Türkler ve Hırvatlar arasındaki tarihî ilişkilerin uzunluğuna ve derinliğine atıfta bulunarak Zagreb'de açılan Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla bu ilişkilerin çok daha ileri boyutlara taşınacağını söyledi. 

Açılışa T.C. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, T.C. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hırvat Kültür Bakanı Yardımcısı, diplomatlar ve seçkin konuk katılırken açılış Hırvat basını tarafından büyük ilgi gördü.